Детска градина „Буратино” е изцяло обновена

17 Apr, 2019

Откриха изцяло обновената детска градина „Буратино“, която е реновирана по проект №BG16RFOP001-1.022-0002-C01 “Обновяване и енергийна ефективност на образователна инфраструктура в гр. Смолян”, който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“ 2014 -2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата стойност на проекта е 6 598 925.21 лв., от които съфинансиране на от ЕФРР- 5 609 086.43 лв. и национално съфинансиране – 989 838.78 лв.

Период за изпълнение на проекта от 12.01.2017 г. до 12.07.2019 г.

Общата му цел е да се подобрят условията за учене и работа в общинска образователна инфраструктура и да се модернизира учебният процес чрез ремонт и рехабилитация на сгради и обновяване на дворни пространства и спортни площадки за четири училища и една детска градина на територията на гр. Смолян.

Детската градина по този проект е „Буратино. В нея е извършен основен ремонт и реконструкция като са изпълнени следните дейности. Енергоспестяващи мерки – топлоизолиране на външните стени, топлоизолация на покрив, подмяна на стара дограма с нова ПВЦ и алуминиева с прекъснат термомост, подменена е отоплителната инсталация.

Извършено е конструктивно укрепване и са поставени нови конструкции – допълнително наливане на подовите плочи и армировка. С оглед осигуряване на безопасност при пожар е изградено ново евакуационнно стълбище с метална конструкция. Предвидени са и допълнителни мерки за защита от пожари, като от долната страна на дървената покривна конструкция в помещенията е изпълнен окачен таван с пожароустойчив гипсокартон.

За осигуряване на здравословна среда на обитаване са изпълнени довършителни и ремонтни работи – подменени са настилки, плочки, поставен е фаянс в санитарните помещения, измазани и боядисани са стените, подменени са интериорните врати, ВиК инсталацията.

Извършена е цялостна промяна на електроинсталацията, включително пожаро-известителната и видео-домофонната инсталации. Изпълнено е обновяване на настилките и озеленяване на пространството около сградата, изпълнен е водоплътен тротоар от вибропресован бетон около цялата сграда.

Изградени са 6 детски площадки по 50 м2, които са обзаведени с всички необходими детски съоръжения. Алейната мрежа и площадките са съобразени с изискванията за достъпност на хора с увреждания. Парковата растителност е подходяща за детски заведения.

Осигурена е достъпна архитектурна среда – изградени са рампи за достъп до сградата и детските площадки, а съществуващата тоалетна срещу главния вход на сградата е преустроена в тоалетна за инвалиди.

Доставени са изцяло нови мебели, лаптопи, телевизори, мултифункционални устройства, мултимедийни проектори, интерактивни дъски, съдомиялни машини както е изградено и видео наблюдение

На официалното откриване присъстваха кметът Николай Мелемов и неговите заместници Марин Захариев и инж. Мариана Цекова, представител на фирмата-изпълнител на проекта, бивши и настоящи учители в детското заведение, родители и гости. Талантливите възпитаници на детската градина подготвиха тържество, в което показаха своите певчески и танцови умения.

„ Когато виждаме усмихнатите деца и се радваме на талантливите им умения и възрастните сме доволни. Нашата най-важна задача е да създадем среда – обстановка, детски градини, училища, спортни площадки, басейни, кино, за да растат децата здрави, щастливи и усмихнати .

Директорът на „Буратино“ Снежана Василева припомни, че в детската градина са възпитани и отгледани много поколения.

„Нашата детска градина има своята биография – интересна и впечатляваща. В нея от откриването й, досега са намерили обич и топлина близо 4000 родопски деца“, поясни Василева.

„Съвременното оборудване на детската градина ще доведе до по-качествено образование на нашите деца. В нашата детска градина има приемственост, която съчетава необходимата актуалност и модерност.

В реновираната сграда, всяка група разполага с мултимедия, лаптоп, интерактивна дъска и телевизор, с което се създават условия за осъществяване на оптимално педагогическо взаимодействие за формиране у децата на знания и умения, целящи индивидуално развитие в по-следващата им реализация“, поясни Василева.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура