Дариткова: Аптеките са длъжни да проверяват автентичността на лекарствата

01 Mar, 2019

Аптеките са длъжни да проверяват автентичността на лекарствените продукти и да идентифицират отделните опаковки, обяви председателят на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на изслушването на здравния министър Кирил Ананиев за системата за верификация на лекарствените продукти, информира Actualno.com

Д-р Дариткова обясни, че трябва да бъде приета подзаконовата нормативна база с цел уреждане на правомощията за администриране на системата от Българската организация за верификация на лекарствени продукти.

Българската система за верификация на лекарствата функционира от април 2018 г. Тя припомни, че през месец юни 2011 г. са били приети промени в европейска директива за предотвратяване на навлизането на фалшифицирани лекарствени продукти в законната верига за доставка. „Държавите членки на ЕС, фармацевтичните дружества, доставящи лекарствени продукти, дистрибуторите и аптеките трябва да приведат практиките си в съответствие с изискванията на регламента до 9 февруари 2019 г. С приетите през 2012 г. изменения и допълнения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина са транспонирани разпоредбите на изменителната директива, като в Чл. 168, ал. 8 е заложено изискване към производителите да поставят на опаковката индивидуален белег и средства за предпазване от подправяне.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура