Нова финансова помощ за хората с увреждания

13 Feb, 2019

Над 8500 лица в Смолянско ще получават новата финансова подкрепа за хората с увреждания.

От 1 януари 2019 всички пълнолетни хора с трайни увреждания, над 18 години, имат право на месечна подкрепа по Закона за хората с увреждания.

Размерът на помощта през 2019 варира от 24,36 лв. до 198,36 лв. В масовия случай тя е в по-голям размер от досега получаваните добавки. Законът гарантира, че никой няма да вземе по-малка сума от получаваната до края на 2018 г.

Помощта заменя досегашните добавки за социална интеграция и прекратените социални пенсии за инвалидност, изплащани към друг вид пенсия от Националния осигурителен институт в размер на 25 на сто до месец декември 2018 г. Размерът й се определя и актуализира като процент от линията на бедност в България, в зависимост от степента на увреждане.

Хората, които до момента не са получавали интеграционни добавки, трябва да подадат заявление-декларация в дирекция “Социално подпомагане” по настоящ адрес до 31 март, за да им бъде отпусната новата месечна финансова подкрепа, считано от 1 януари 2019 г.

Заявление в ДСП по настоящ адрес трябва да подадат и хората, които получават месечна добавка за социална интеграция за наем на общинско жилище, тъй като от 1 януари 2019 г. сумата се отпуска под формата на целева помощ и се превежда директно на общините.

Изплащането на новата финансова помощ е по банков път, като хората с право на такава, вече трябва да имат преводи по сметките си.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура