Д-р Дариткова даде старт на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка

24 Jan, 2019

„Изключително съм щастлива, че за 12-та поредна година българският парламент е домакин и патрон на откриването на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. Тази инициатива е един от добрите примери за приемственост и последователност в политиката на редица правителства, която резултира в приемането и изпълнението на Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, финансирана с публични средства, заяви днес председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова.

По думите й въпреки немалкия успех, усилията на държавните институции, медицинската общност и неправителствените организации трябва да продължат да бъдат насочени към популяризиране на методите за превенция и профилактика на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване с цел намаляване заболеваемостта от рак на маточната шийка в България.

На събитието присъства още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители от всички парламентарни групи.

Това заболяване е на четвърто място сред най -честите злокачествени заболявания при жените в България и в света.

Данните показват,  че всяка година над 61 000 жени в Европа са диагностицирани със заболяването и близо 26 000 умират от него.

Най-високият процент заболеваемост се наблюдава във възрастовата група 30-44 г., а най-голяма е заболеваемостта в София, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас и Благоевград.

За 35 години (от 1980 до 2015 г.) смъртността от РМШ в България се е увеличила три пъти.

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 91 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст.

Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка ще бъде отбелязана в България с тематични щандове, разположени в сградата на Народното събрание, на които ще бъде предоставяна информация за методите за превенция на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура