Областна администрация Смолян издава апостили върху документи за чужбина

07 Jan, 2019

Областна администрация Смолян издава апостили върху документи за чужбина. Това е нова административна услуга, която от началото на 2019 г. се извършва от областните администрации в страната и касае само документи по гражданско състояние, издадени от общинските администрации от типа: акт за раждане, удостоверение за семейно положение, удостоверение за наследници и др.

Министерството на външните работи извършваше тази услуга досега. Децентрализацията й е поредната стъпка към подобряване на административното обслужване, улеснявайки значително гражданите, като им спестява време и пътни разходи до столицата. Освен това, областните администрации могат да издават заверки-апостили на документи, издадени не само от общините в съответната област, а от всяка българска община.

За издаването на апостилите гражданите заплащат такса, определена в чл.8 от Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи и Закона за държавните такси. Документите, които притежават апостил, са освободени от всякаква допълнителна форма на легализация в държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 година.

Върху издадените от общините документи трябва да фигурира специален печат, без който не може да бъде направена заверката. Затова гражданите трябва да информират общинските служители, че документът им е необходим за представяне в чужбина.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура