Мелемов: Няма да се увеличава таксата за храна в детските градини

18 Dec, 2018

Кметът Николай Мелемов оттегли предложението за увеличаване на таксата за храна в детските градини с 0,50 лв. на заседанието на Общинския съвет. То бе залегнало в Наредба № 2 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите на територията на община Смолян. Първоначалното предложение бе таксата да се увеличи от 2.00 лв. на 2.50 лв. на ден. Заради широкото обществено обсъждане и недоволството на част от родителите в община Смолян, кметът реши да оттегли предложението за увеличаването на таксата.
„За ръководството на община Смолян децата са приоритет и сме го доказали не само на думи. Полагаме усилия да бъдат в добра среда. Децата се хранят четири пъти на ден и да на топло и сигурно място”, отбеляза Мелемов.
Пред общинските съветници той заяви, че темата за детските градини е предизвикала много дискусии. Мотивацията за увеличението, че тази такса от 20 години не е променяна. Тогава минималната заплата е била около 160-200 лв., а таксата е била около 20-25 % от нея.
Той припомни, че при срещи с родители през 2007 г. те са се оплакали, че от градините ги карали да носят сапун, прах за пране, тоалетна хартия и др. Мелемов е издал заповед, с която да се забрани тази практика. Кметът подчерта, че и сега социално слабите семейства и хората с ниски доходи плащат половин такса и така ще е и занапред, а децата с ТЕЛК не плащат изобщо такса. „Смятам, че с децата не трябва да се прави политика, трябва да сме откровени и да се казва какво и защо се прави. Затова и предлагам в Наредбата да остане старата такса от 2.00 лв., както и да няма промяна в купона за детската кухня. Ако искаме обаче, нашите деца да растат в добра среда, рано или късно това ще се случи. За тези 20 години откакто не е променяна таксата са се променили доста неща. Гарантирам, че ръководството на Общината винаги ще се старае в детските градини и училищата да има една добра среда за нашите деца, защото те са бъдещето ни. Този диалог трябва да бъде постоянен и всеки от нас да направи всичко възможно това да бъде така“, заключи Мелемов.
Въпреки оттеглянето на предложението за увеличение на таксата за детска градина дебатите по Наредба № 2 продължиха над два часа и тя не бе приета от Общинския съвет.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура