Чепеларе бе домакин на работна среща организирана от Министерството на туризма

28 Nov, 2018

На 26.11.2018г. Чепеларе бе домакин на работна среща организирана от Министерството на туризма за предстоящия туристически сезон Зима 2018/2019г.

Кметът на Община Чепеларе – г-жа Славка Чакърова посрещна зам.-министъра туризма Ирена Георгиева в сградата на Общинската администрация. На срещата в Чепеларе, преди старта на зимния сезон 2018/2019 в курорта „Пампорово – Мечи чал“, присъстваха Община Чепеларе и Община Смолян, ангажираните институции и заинтересованите страни.

С всяка изминала година България става все по-предпочитана дестинация за зимен туризъм и все по-често домакин на международни ски състезания – това заяви зам.-министърът. Тя съобщи, че в курорта Пампорово-Чепеларе от януари до септември т.г. са пренощували близо 110 000 туристи, с увеличение на 9.1% спрямо година по-рано. “Броят на нощувките надвишава 349 000, достигайки ръст от 14%, а приходите от тях за над 15 млн. лв. за 9 месеца, отчитайки ръст от над 24.6%, което е белег за това, че дестинация Пампорово – Чепеларе става все по-предпочитана дестинация и през останалите сезони. Дестинация Пампорово – Чепеларе се посещава предимно от българи, планирали индивидуално своята почивка.

Г-жа Славка Чакърова сподели, че Община Чепеларе е подготвена за предстоящия зимен сезон със снегопочистване, сметоизвозване, водоснабдяване, ел. захранване и видеонаблюдение. Тя призова за отпускане на повече средства за зимно почистване на територията на общината от страна на държавата. От три години се опитваме да заменим традиционното опесъчаване в к.к. Пампорово със химическо, но предвид тежкото финансово положение, в което се намираме, това е невъзможно.

Всички ангажирани институции предвиждат кампания за превантивни мерки за подпомагане на бизнеса в активния зимен сезон.

Г-н Гърбелов – зам. областния управител на Област Смолян призова всички контролни органи да изпълняват стриктно задълженията си, за да може качеството на предоставяната услуга на територията на курорта да е на ниво.

Най-дискутираният проблем бе пропадането на пътя между Чепеларе – Пампорово и Чепеларе – Хвойна. Инж. Костадинка Миланова – директор на Областно пътно управление – Смолян разясни, че забавянето се е наложило поради процедурите по Закона за обществените поръчки. Надява се, ремонтните дейности да приключат в края на м. декември за участъка Чепеларе – Пампорово и края на м. януари за участъка Чепеларе – Хвойна.

Г-н Мемцов – председател на РТА “Родопи“ се опасява, че със започването на зимния сезон тези два участъка ще създадат огромни проблеми при придвижването на туристите към родния курорт, особено в януари и февруари, когато идват цели групи чуждестранни туристи, придвижващи се с автобуси.

Темите, които изключително много вълнуват представителите на туристическия бранш са датата на откриване на зимния сезон на ски-зоните Пампорово – Мечи чал и липсата на квалифицирани кадри в сферата на туризма.

Представителят на „Пампорово“ АД – Радослав Рачков заяви, че от дружеството са в пълна готовност и при добри метеорологични условия, сезонът най-рано може да стартира на 8 декември, когато Пампорово ще посрещне гостите за студентския празник.

От срещата стана ясно, че всички имат готовност да посрещнат земен сезон 2018/2019 година в Чепеларе, Смолян и курорта Пампорово, с което допринасят за развитието на туризма в региона.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура