Безплатни изследвания на кръвната захар в Златоград

12 Nov, 2018

Скрининг за риск от развитие на захарен диабет ще се проведе в Центъра за социална рехабилитация и интеграция – Златоград. На 14.11.2018г. от 08:30ч. до 12:00ч хора от рискови групи могат да измерят безплатно кръвната си захар.

Кампанията е посветена на 14 ноември – Световен ден за борба с диабета. Това хронично заболяване става все по-разпространено. 40% от хората не знаят, че имат Диабет.

Кампанията е предназначена не за вече диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са например всички с наднормено тегло, с диабетно-болни в рода и хипертониците. За този тип изследване е задължително да се извършва преди консумацията на храна и напитки.

Резултатът излиза за секунди, а тези пациенти, чийто параметри са извън рамките на нормалните показатели, ще бъдат препращани към личния си лекар. Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от заболяването.

Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.

Високите нива на кръвната захар може да увредят очите, бъбреците, нервите и големите кръвоносни съдове и да предизвикат усложнения, като загуба на зрение, ампутации и бъбречна недостатъчност.

Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност-бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура