За първи път в Смолян: Kласическа музика за орган

09 Nov, 2018

Областният управител Недялко Славов има удоволствието да Ви покани на 15 ноември 2018 година от 18:00 часа в Атриума на Областна администрация Смолян, на Концерт “Kласическа музика за орган”.

Концертът се осъществява за първи път в Смолян, след като Камен Кенов дари църковен орган на Областна администрация Смолян. В програмата са включени изпълнения от Стефан Далчев – орган и Магдалена Далчева – виолончело на произведения на Йохан Себастиан Бах, Джироламо Фрескобалди, Дитрих Букстехуде, Йохан Пахелбел, Аверски монах рилски, Добри Христов.

Стефан Далчев учи първоначално пиано в родния си град София. Като студент в НМА издържа успешно конкурс и получава държавна стипендия, за да учи орган в ЯАМУ – Бърно, при проф. Алена Весела.

След две години продължава обучението си във Висшето училище за музика “Ференц Лист ” в Германия, където учи орган при проф. Йоханес Шефер и чембало при Герд Лот. Абсолвира с отличие, след което задълбочава познанията си в областта на барока на Международната академия за органисти в Харлем.

Концертира като солист-органист, но и в различни камерни формации, често в качеството на чембалист или пианист. Изнасял е концерти в Европа и Южна Африка – в световни музикални центрове като Берлин, Виена, Лондон, Санкт Петербург, Прага, Щутгарт, както и на известни исторически инструменти – в Рига, Харлем, Фрайберг, Бранденбург, Лам.

Стефан Далчев е преподавал по орган и чембало в Университета в Стеленбош – Южна Африка, и в АМТИИ – Пловдив. Преподава музикална теория и пиано в Югозападния университет “Неофит Рилски”.

Концертът е с благотворителна цел, като вместо вход, всички присъстващи могат да дарят сума по своя преценка. Събраните средства ще бъдат предоставени на Фондация „Искам бебе“.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура