Смолян: Обсъдиха готовността на институциите за реакция при извънредни зимни ситуации

10 Oct, 2018

Областният управител Недялко Славов откри и ръководи заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия.

Представителите на общините и инж.Костадинка Миланова – началник на Областно пътно управление-Смолян докладваха за сключените договори с изпълнители и тяхната готовност за изпълнение на договорените задължения за зимно поддържане на пътищата от републиканската и общинската пътни мрежи. За републиканската пътна мрежа срокът на договора изтича и предстои неговото подновяване с фирмата изпълнител. Половината от общините имат сключени действащи договори, а в останалите са предприети мерки до началото на ноември да бъдат сключени договори с фирми за зимно поддържане на общинската пътна мрежа.

Представителите на институциите и общините от област Смолян предоставиха информация за създадената организация по планиране на защитата при бедствия и готовността на щабовете на общинско ниво за действия при усложнена зимна обстановка. Обсъдено беше осигуреното финансиране на мероприятията по подготовката за зимата, както и заделените финансови средства за допълнителни разходи при аварийно-възстановителни работи по общини и ведомства.

Областният управител обърна внимание върху предприемане на мерки и готовността за извличане на закъсали тежки товарни автомобили, както и недопускането дублиране на снегопочистваща техника за различни пътни участъци.

Членовете на Областния съвет обсъдиха координацията на действията между териториалните органи на Агенция „Пътна инфраструктура”, МВР и ИА „Автомобилна администрация” за ограничаване и спиране на автомобилния трафик в отделни участъци от пътната инфраструктура при усложняване на зимната обстановка. Разгледани бяха планираните мероприятия на териториалните структури на министерствата и ведомствата за работа при усложнена зимна обстановка. Институциите и общините в региона декларираха, че са предприети всички необходими мерки, така че към началото на ноември да бъдат в пълна готовност за зимния сезон.

Георги Георгиев – главен експерт ССИОМП към Областна администрация Смолян и представител от ПБЗН-Смолян презентираха Доклад за създадената организация по разработването на новите общински планове за защита при бедствия по чл. 9, ал. 6, 8 и 10 от Закона за защита при бедствия, съгласно дадените указания за разработването и готовността за изпълнението на планове за защита при бедствия. Информацията е публикувана на портала за консултативни съвети на Министерски съвет – http://www.saveti.government.bg/web/cc_801/1

По инициатива на областния управител се обсъди и взе решение за  създаване на работна група за разработване на Областния план за защита при бедствия. Целта на тази група е да подпомага и координира общините при разработване на общинските планове, за да се постигне универсален и работещ модел, който да отговаря максимално, както на индивидуалните нужди на всяка община, така и на региона като цяло. Председател на тази работна група ще бъде заместник-областният управител Андриян Петров, който е и заместник-председател на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия.

В края на днешното заседание представителите на общините бяха запознати с дейностите по създаване и обучението на доброволните формирования към общините с презентация на тема „Потребности и възможности за обучение”.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура