Дариткова: За първи път в парламентарната история имаме вот на недоверие за намерения

03 Oct, 2018

За първи път в парламентарната история имаме вот на недоверие за намерения – намерения, които са резултат от решение на Народното събрание, коментира пред журналисти председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) по повод на подготвяния от БСП вот на недоверие за здравеопазването.

Дариткова припомни, че парламентът е задължил министъра на здравеопазването със свое решение да предложи концепция за усъвършенстване на здравноосигурителния модел и    министърът е изпълнил това решение. Тя уточни, че следващата седмица предстои дискусия в комисията по здравеопазване за вариантите за развитие на здравноосигурителния модел.

Имаше широко обществено обсъждане преди това, защото с решението на НС сме задължили министъра да направи такова и да ни запознае с резултатите от него, имаше и социологически проучвания, обясни Дариткова.

Смятам, че дебатът е важен и трябва да се състои, а иначе парламентарната опозиция намира своите възможни варианти за решение за това как да докаже своето присъствие, най-вероятно колегите искат дебат за вот на недоверие, а не дебат за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, допълни тя.

Дариткова посочи, че тепърва предстоят още дискусии. Ние не сме избрали модел, който да се реализира, не бива да се плашат българските граждани, че ще им се налага да плащат повече пари, коментира още председателят на здравната комисия. Анализираме фактите, че българското здравеопазване в този му вид не може да си позволи да се развива така, че да може да навлиза в нови терапии, нови технологии за лечение в рамките на този осигурителен модел, обясни тя.

Надявам се, че ще има разум в пленарната зала и смятам, че народните представители от повечето политически сили ще подкрепят Министерството на здравеопазването и министъра в намерението му да реализира реформа, отбеляза Дариткова.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура