Дрескод: народна носия на фолклорния фестивал за двугласно пеене в Неделино

07 Sep, 2018

Дрескод: народна носия въвеждат за XVII Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие, който стартира днес и ще продължи до 9 септември, съобщават организаторите.

„За да придадем в пълнота красотата и пъстротата на фолклора, всички, които желаят да бъдат част от събитието, могат да присъстват на откриването на празника, облечени във фолклорни носии“, призовават от община Неделино.

Неделинският двуглас е уникална проява на песенната традиция в Родопите. Той битува в тази част на планината от незапомнени времена. Като единствен случай на двугласно пеене в Родопите, подобно на шопското, граовското, пиринското привлича вниманието на изследователите още в средата на миналото столетие, предаде ,,Дарик”.

Фестивалът се ражда от многобройните регионални прегледи на художествената самодейност, на множеството изяви на наши изпълнители на съборите в Копривщица и Рожен, на конкурси и фестивали в Германия, Франция, Великобритания, САЩ. Групите и самодейците от община Неделино имат десетки престижни награди от различни национални и международни прояви.

По традиция всяка година на централния площад в града се сливат талант, красота и емоция, която пълни душата на всеки присъстващ. Фолклорният фестивал за двугласно пеене и народна песен увлича все повече и повече млади хора да заучават и изпълняват българското народно многогласие.

От 2017 г.неделинският двуглас се изучава като дисциплина от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. По предложение на кмета на община Неделино Боян Кехайов са сформирани майсторски класове за обучение на неделински двуглас след сключване на споразумение за партньорство между община Неделино и АМТИИ – Пловдив. Националният фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен се организира от община Неделино и Министерството на културата .

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура