Родопчани спечелиха цял куп отличия на Световния шампионат по фолклор

28 Aug, 2018

С два ”златни” и един ”сребърен” медал, дипломи за съществен принос за съхранение и развитие на фолклора и лауреати се прибраха самодейците при НЧ „Иван Вазов-1958″ с. Буково от участието си в осмия световен шампионат “World Folk 2018”. Впечатляващото представяне на песните „Едно се лудо изрука” и „Гльодай ма, гльодай, либе ле” донесе на певческата група високата оценка – златен медал и множество дипломи.

С вторият златен медал бе отличено дуетното изпълнение на гайдарска сюита от виртуозите на родопската гайда Славчо Кичуков и Красимир Василев. А славеят на групата Валя Дъбова грабна среброто със индивидуалното си изпълнение на песните“ Коньо, коньо” и „Юначе, лудо и младо”.
Форумът”World folk 2018″, се провежда под егидата на Националната комисия на България за ЮНЕСКО. На нея традиционно на различни сцени в Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Поморие, Обзор и Бургас се изявяват колективи от над 20 държави в света. Критериите, по които групите са оценявани, са качество, степен на сложност на танцовите композиции, сценично поведение и визия, които самодейците от Буково покриха на 100%.

Организатори на проявата са Световна Асоциация на Фолклорните Фестивали – WАFF, Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF и World Folklore Academy, Event Vacation. Оценките на колектива, явил се в конкурсната програма на Световния шампионат по фолклор “World Folk 2018”, са валидни за класиране в Световната ранг листа /World ranking list of folklore/. Основна задача на организаторите е даването на възможност за изява на творческите колективи и включването им в една конкурсна програма, определяща най-добрите от тях и пропагандиране на призьорите чрез излъчване в Европейския и Световния телевизионен ефир. Характерна особеност на Световният шампионат по фолклор “World Folk” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 20 кабелни телевизии в България, по 3 сателитни телевизии с обхват цяла Европа, както и по Световната интернет телевизия ” EuroFolkTV” на адрес tv.eurofolk.com.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура