Отличиха две компании в Смолянско за постижения в минната индустрия

20 Aug, 2018

„Щастлив съм за поредна година да ви приветствам от свое име, от името на българското правителство и лично от името на министър -председателя Бойко Борисов, за празника на общината и професионалния празник на заетите в минната промишленост.”, областният управител Недялко Славов приветства жителите и гостите на Рудозем на откриването на празника на общината.

„Пожелавам на всички жители на Рудозем здраве, сговор и единство, мир и хармония в домовете и семействата, успех в благородните начинания! Специално поздравявам всички служители в минната промишленост! Този отрасъл е със съществен принос за националната икономика, но той е още по-значим за нашата област. Затова ви пожелавам най-сърдечно високи добиви, безаварийна работа, високи доходи и удовлетворения. Имах честта да присъствам на националното отбелязване на миньорския празник и с особено задоволство да стана свидетел на двете награди на предприятията от минната промишленост от нашата област. Радвам се, че вашите усилия и добри резултати не са останали незабелязани и са отчетени на най-високо ниво!”

„Удовлетворението, от това което правим, е може би най-подходящо да се изрази тук, в Рудозем. Защото част от тези проекти, които се реализираха, са от особена важност за целия регион, такъв е новият път Рудозем – Смилян, предстои пускането в експлоатация на язовир „Пловдивци“, изграждат се нови пътища, а дългоочаквания проект от всички, пряко възложения ми за изпълнение проект за ГКПП Рудозем-Ксанти съвсем скоро ще бъде реализиран.” , отбеляза Славов.

„Всяка община от нашата област, в резултат на добрата фискална политика на правителството, получи средства за реализацията на важни проекти и се ангажирам да продължим да работим по същия начин, защото подобни проекти са важни за местните хора. Тези свършени неща ни мотивират да загърбваме политическите си различия, за да правим добри неща за хората.” , областният управител подчерта, че на страната е необходима политическа стабилност, за да ги има добрите новини, новите проекти, предвидимостта в работата на предприятията, а чрез преизпълнените приходи в държавния бюджет да бъдат подкрепяни важни проекти на общините.

Областният управител Недялко Славов, заедно с кметът на община Рудозем Румен Пехливанов, евродепутатът Илхан Кючук, народният представител Хайри Садъков и представител на строителя символично прерязоха лентата на обновения градски площад. Финансирането за изграждането му е със специално отпуснати от Министерски съвет средства от държавния бюджет през 2017 година.

Бяха наградени победителите във футболния турнир, организиран по повод празника на община Рудозем. Аплодисменти събра достойната постъпка на призьорите да дарят паричната си награда за нуждите на Дневния център за деца с увреждания.

Областният управител беше официален гост и на националното отбелязване на професионалния празник на заетите в минно-суровинната промишленост,  който се проведе в София. Организатор на честванията е Българската минно-геоложка камара с председател проф. Николай Вълканов. Събитието бе уважено от Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, проф. Любен Тотев – ректор на МГУ  и председател на Съвета на ректорите, ръководители на предприятията от сектора, представители на държавната администрация, синдикати и работодатели, дипломати от мисиите у нас, областни управители и кметове от миньорски общини и региони, учени, ветерани и студенти. Поздравителни адреси бяха прочетени от името на Президента на РБ Румен Радев и Министър-председателя Бойко Борисов.

По традиция, на празника се връчват годишните награди за постижения. Сред отличените са две компании от региона- “ГОРУБСО Мадан”АД и “Рудметал”АД, наградени съответно за ръст в производствените резултати и иновации в производството.

Минният отрасъл е важен за българската икономика, заетите в него са над 24 000 души, а секторът формира 4% от брутния вътрешен продукт на страната и е фундамент за развитието на много съпътстващи дейности.   В област Смолян заетите са над 2000 души в общините Рудозем, Мадан и Златоград.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура