Мелемов: Имаме визия за фонтаните и каскадите в Смолян, работим по нея

16 Aug, 2018

Имаме визия за фонтаните и каскадите в Смолян и работим по нея, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов във връзка със заявката на общинските съветници от КРОС да ремонтират фонтаните на Стария център и в кв. Устово.

„Обсъждали сме този въпрос и общото мнение на ръководството на общината и експертите е, че като шадравани те не може да функционират. За съжаление, не се усеща грижата на част от нашите съграждани към общото ни имущество.  Имаме безброй случаи на къпещи се в тях оставени без надзор деца, което ги прави опасни за живота и здравето им. Изхвърлят се всевъзможни боклуци и се къртят кранове. Всички се съгласяваме, че такова поведение е крайно неприемливо, а крие и риск. Затова в момента се изработват цветарници, които ще бъдат поставени в шадраваните на Стария център на Смолян и в кв. Устово. Идеята е двете места да се зацветят по уникален начин – с каскадни цветя на няколко етажа, а за зимата там е предвидена друг тип украса – със светлини. Ще направим нещо красиво, естетически издържано, което съм сигурен, че ще радва смолянчани и гостите на града. Сами ще си изработим цветарниците в общината и няма да плащаме за това на външни изпълнители“, обясни кметът.

По отношение на каскадите на Новия център общината е възложила изработка на проект за пеещи фонтани. Идеята е там да бъдат подменени тези тежки, енергоемки съоръжения.
„Трябва да се намали сериозно разходът на енергия, който се плаща за задвижване на тоновете вода в каскадите. Целта ни е с по-малко средства да постигнем по-добър ефект. Имаме визия и работим по тези въпроси. Нужно е още малко време“, допълни кметът Николай Мелемов.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура