Рестарт на обществената поръчка за ГКПП Рудозем-Ксанти

14 Aug, 2018

Малко повече от два месеца отне обжалването на обществената поръчка за ГКПП Рудозем-Ксанти, обявена от областния управител на Смолян. С днешна дата тя е рестартирана.

Припомняме, че изграждането на граничен пункт с около километър подходен път към него, заедно с всички видове комуникации е на стойност 14 526 000 лв. без ДДС. Процедурата бе обжалвана от фирма за продажба на коли, мотори и мотопеди „Р и Д Ауто – Строй“ ЕООД.

Пред Комисията за защита на конкуренцията 46-годишният Цанко Михайлов от Дупница поиска временна мярка „Спиране на процедурата“ с аргумент, че методиката, обявена от областния управител на Смолян, е незаконосъобразна. КЗК се произнесе два пъти по тази жалба – първо искането за временна мярка, като я отхвърли. И второ, за жалбата по същество. КЗК отхвърли и нея . Мярката обаче бе обжалвана и пред Върховния административен съд, който потвърди определението на Антимонополната комисия. Това на практика даде възможност на възложителя да разблокира поръчката, информира Actualno.com

Сега са обявени нови дати за приемане и отваряне на офертите. Крайният срок за приемането е 10 септември, а отварянето на предложенията е планирано за 11 септември. Обществената поръчка включва изграждането на подходен път с три ленти за движение. Площадката на бъдещия ГКПП ще се състои от отделни трасета с по четири самостоятелни пътни ленти. За граничния пункт се предвижда оформяне и благоустрояване на две площадки, изграждане на 3 административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция и осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

Изграждането на пункта е договорено с Гърция още през 1995 година. Прогнозното натоварване на ГКПП Рудозем-Ксанти е за над 4300 превозни средства на ден, от които 200 автобуса и близо 1 400 товарни автомобила и ТИР-ове. ГКПП Рудозем-Ксанти ще отговаря на всички Шенгенски изисквания.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура