Дариткова: Изцяло ще бъде променен законът за хората с увреждания

01 Aug, 2018

Очаква се цялостна промяна на закона, който касае проблемите на хората с увреждания от гледна точка на нуждата от индивидуална преценка на потребностите, с включване на т.нар. лична помощ, за която е внесен отделен законопроект. Това заяви на пресконференция в Смолян народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.

По думите й намерението на социалното министерството е да търси комплексно решение на проблемите на всички хора с увреждания. Тя подчерта, че проблемите освен финансови са и организационни.

„Затова изграждането на регистър ще е изключително полезно, за да функционира системата обективно и да се добива информация за вида и степента на увреждането и за предложените видове социална помощ и услуги“, каза д-р Дариткова.

Тя обясни, че подобни регистри са въведени при процедурите, които касаят услугите в териториалните експертни лекарски комисии.

Д-р Дариткова отбеляза, че темата вчера се е дискутирала на заседанието при министър-председателя.

„Днес получих информация от Министерство на здравеопазването, че те са поели ангажимент да подпомогнат създаването на този регистър. Ще трябва да вървим и към промяна на Закона за здравето, който касае лекарската експертиза, защото там има сериозни възражения. Променената наредба също дава шанс за по-внимателно и детайлно оценяване на медицинските проблеми при хората с увреждания, които кандидатстват за освидетелстване“, добави д-р Дариткова.

Тя каза, че е участвала в няколко срещи при министър Петков с национално представителните организации и майките на деца с увреждания – за медицинската експертиза, помощните средства и необходимостта от индивидуална оценка на състоянието и потребностите.

„Всичко това вчера след дълъг разговор с министър-председателя беше конкретизирано като средства за осигуряване и като механизми“, изтъкна председателят на здравната комисия.

По думите й диалогът е непрекъснат, но трудно се постига съгласие, защото има разнобой във вижданията на отделните организации на хората с увреждания. Според нея предизвикателството е много сериозно, за да се постигне първо помирение между самите тях. „Затова е много важно да се работи в постоянен диалог като се извеждат позитивните и консенсусни решения, да се надгради всичко постигнато до този момент“, каза д-р Дариткова.

Тя направи и отчет на работата си, като председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание, като информира, че 29 са разпределените в здравната комисия законопроекти, водещи са по 11 от тях и голяма част вече са преминали през пленарна зала.

„Един от най-важните закони, за които очакваме становище на ЕК, защото е необходима нотификационна процедура, е проектът за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който касае т. нар. паралелна търговия с лекарства“, посочи д-р Дариткова.

Според нея това е проблем, който води до дефицит на животоспасяващи медикаменти на български граждани и който се надява бъде решен до края на годината.

Депутатът от ГЕРБ сподели, че в сферата на здравеопазването едно предизборно обещание за област Смолян е изпълнено и то е, че заработи новият център за инвазивна кардиология в областната болница.

Тя припомни, че през ноември 2016 г. бяха отпуснати 1 млн. лв. целеви средства за закупуване на ангиографски апарат, извършено е преустройство и реконструкция на помещенията за инвазивна кардиология. Средствата за целта – 256 748 лв., са осигурени от Министерство на здравеопазването като целеви средства на болницата за капиталови разходи.

Д-р Дариткова информира, че центърът работи от юли, като за един месец има 85 манипулации на пациенти. „Може да твърдим, че са спасени вече много човешки животи. Всичко това трябва да продължи, защото вярвам, че инвестициите в  нови, модерни методи на лечение, в привличането на високо специализирани кадри в Смолян дава гаранция за добро ниво на медицинската помощ в регион“, допълни народният представител.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура