Протест заради затворения от свлачището път за Мадан

19 Jul, 2018

Над 50 души протестираха заради забавяне укрепването на голямото свлачище и отварянето на пътя Смолян – Мадан. Хората се събраха на кръстовище образувано от новоизградения обходен път и главният път за Мадан, информира Фокус. Малко след 8:00 часа те решиха да затворят и движението в двете посоки, за да може да бъдат чути техните искания. На протеста присъстваха областният управител на Смолян Недялко Славов, директорът  на Областно пътно управление инж. Костадинка Миланова и общински съветници от Смолян.Въпреки призивът на областният управител хората да не затварят движението, за да не се блокират и забавят автомобилите, хората спряха движението за близо час, а колони от автомобили се образуваха и в двете направления. Недялко Славов заяви, че е поет ангажимент, че обходният път е вариант за лятото, а не за зимата и до 15 септември пътят трябва да бъде пуснат за движение. Хората обаче бяха категорични, че обходният път е опасен. По думите на протестиращите, там ежедневно има паднали камъни , пътят е тесен и създава предпоставки а инциденти, тъй като на места е трудно да се разминат два автомобила, а наклонът е много голям. Хората предложиха варианти – да се отвори пътят и да се сложи светофарна уредба и по пътя, непосредствено до свлачището всеки да минава на своя отговорност. Другият вариант движението в района да стане еднопосочно – да се пускат автомобили в едната посока непосредствено покрай свлачището, а в другата по обходния път.  Протестиращите недоволстват от факта, че близо пет месеца нищо не се прави по свлачището и според тях вложените пари в обходния път е можело да отидат за изграждане на мост под свлачището.

Според областният управител обаче това е опасно, тъй като ако свлачището се активизира отново може да тръгне към реката и да създаде още по-сериозни проблеми. Той обясни през протестиращите, че укрепването на свлачището и отварянето на пътят ще станат на два етапа. „Първият е замрежване, анкериране и поставяне на високоякостна мрежа, която се очаква да бъде доставена от Швейцария и ще се постави на свлачището. Високоякостната мрежа позволява на 1 кв. метър десетки тонове да се държат. Два месеца дори при обилните валежи свлачището не е мръднало, защото на пукнатините има сложена мембрана, която пречи на водата да влиза в пукнатините и да го активизира. Предстои в средата на август най-късно да започне полагането на мрежата. Ангажиментът който пое председателят на АПИ е до 15 септември пътят да бъде отворен, а крайното укрепване на свлачището да се извърши след провеждане на обществените поръчки“, обясни областният управител.

Протестиращите недоволстват и за това, че камионите на фирмата, която строи обходния път минават до свлачището, като се премества големия камък, който пречи на останалите автомобили. Хората твърдят, че от разклона за обходния път до Мадан всеки ден има паднали камъни, които допълнително затрудняват движението.

Въпреки уверенията на областният управител, че пътят ще бъде пуснат до 15 септември, хората бяха категорични, че искат колкото се може по-скоро пътят да бъде отворен и всеки да преминава оттам, макар и на своя отговорност. Протестиращите заявиха, че ще следят дейностите по укрепването на свлачището и отварянето на пътя и са готови да подновят протестите от 1 август.

снимка: Фокус

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура