Отхвърлиха жалбата за изграждането на ГКПП Рудозем-Ксанти

10 Jul, 2018

Забавянето на процедурата за ГКПП „Рудозем-Ксанти“ би увредило интересите не само на възложителя и на жителите на целия Южен централен район, но и националните интереси, доколкото с изпълнението на обществената поръчка е свързано осигуряването на нормален транспортен достъп и свързаност с Беломорието.

С отварянето на ГКПП „Рудозем – Ксанти“ са свързани големи надежди за икономически възход в областта и целия Южен централен район най-вече в сферата на туризма и търговията. Същевременно, освен изключително високия обществен интерес от срочното провеждане на обществената поръчка, неотложността от изпълнението на нейния предмет е продиктувана и от обстоятелството, че, както посочва самия възложител, – за реализацията на тази пътна връзка и граничния пункт е ангажиран ресурсът на правителството на Република България и е структуриран стратегически проект по програмата за трансгранично сътрудничество, предаде Actualno.com

Това са основните аргументи на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с които отхвърля мярката „спиране на процедурата“ за строителство на ГКПП Рудозем – Ксанти, поискана от фирмата за коли и мотопеди „Р и Д Ауто – Строй “ ЕООД на Цанко Михайлов от Дупница.

Без да е вписан в Централния регистър на строителите, респ. нямащ интерес от въпросната поръчка, Михайлов подаде жалба в КЗК срещу методиката, по която ще се оценяват офертите на участниците в нея. Поиска и спиране на процедурата с аргумент, че то няма да увреди обществени интереси, нито интересите на възложителя.

Възложител на строителството на граничния пункт, чиято стойност е 17,5 млн. лв. без ДДС, е областният управител на Смолян Недялко Славов. Според него отрицателните последици за всички интереси, които могат да се увредят от спирането на процедурата, ще превишат ползата от нейното налагане. Причината за това е, че има определен краен срок за изпълнение – 18 август 2019 г,. и блокирането на поръчката ще постави в риск проекта.

Според областния управител едноличното дружество няма никакъв интерес от подаване на жалба, защото обществената поръчка е за строителство, а то не само не е вписано в Централния професионален регистър на строителя, но предметът на дейността му няма каквито и да било допирни точки предмета на обществената поръчка.

КЗК е уважила аргумента на областния управител, че теренът на ГКПП се характеризира с планински климат, ниски температури и дълга зима, което прави невъзможно строителството на открито да се реализира през периода ноември-април.
Приела е доводите на Славов, че спирането на обществената поръчка ще направи невъзможно строителството до месец ноември, а след това строителство на открито ще е почти невъзможно. Според КЗК забавянето на процедурата би имало негативен ефект върху изпълнението на предвидените а дейности, а оттам и за цялостното изпълнение на проекта.

Отчитайки баланса между интересите на страните, КЗК е установила, че спирането на процедурата би накърнило и интересите на възложителя, и интересите на широк кръг лица, поради което е оставила без уважение искането за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“.

Решението на Антимонополната комисия бе публикувано вчера и подлежи на обжалване пред ВАС.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура