Без букви на регистрационните номера?

29 Jun, 2018

Да отпаднат буквите в регистрационните номера на колите, които показват от кой град е автомобилът. С отпадането на регионалния принцип на регистрацията всеки ще може да регистрира превозното средство в който пункт иска.

Това са част от промените, които Министерството на транспорта подготвя с новия Закон за пътните превозни средства. С него се предвижда още първоначалната регистрация да се извади от КАТ и да мине в “Автомобилна администрация”, а тя да я предостави на лицензирани частни пунктове. КАТ пък ще поеме целия контрол на пътя, ще следи и камиони, автобуси и таксита.

С други промени се предвижда автомобилът да е с един талон, но с чип с цялата информация. Предвижда се и електронна услуга, при която собственикът на автомобила ще може предварително да попълни данните, да заяви в кой пункт иска да мине регистрацията на колата му, да може да си запази и час. От 2019 се очаква да може да купим винетка през телефона си, защото настоящите винетки ще бъдат заменени с електронни.

Освен това със специален софтуер ще се проверяват документите, оригиналният талон на колата, ако е купена от Германия или Италия например, за да се установи дали не е крадена. Той можел да провери дали данните не са фалшифицирани. Колкото до проверката на километража, евродиректива предвижда във всички страни от ЕС изминалите километри да ги въвеждат в единния европейски регистър. /24часа

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура