Близо 2000 каракачански овце се отглеждат в Смолянско

05 Jun, 2018

Около 2000 каракачански овце се отглеждат в стада в Смолянско, съобщи Цонка Оджакова от Асоциацията за развъждане на среднородопска, каракачанска, родопски цигай овце и каракачански кон. Местната порода овце се съхранява във ферми в Родопите благодарение на субсидиите за редки породи, предаде БТА. Стадата с каракачански овце все по-малко се отглеждат за мляко, тъй като напоследък се забелязва отлив в търсенето на млечни овчи продукти, според представители на сдружението “Планинско мляко”.

Каракачанската овца е предпочитана от собственици на стада в Родопите, тъй като е подходяща за високопланински райони. Породата е по-слабо продуктивна, добивът на мляко за доилен сезон е около 30 литра, докато при други породи се стига до 180 литра, уточняват от Асоциацията. В резултат на субсидирането за редките породи, броят на каракачанските овце в областта през последните 7-8 години е увеличен. Повечето от стадата се охраняват, разбира се, от каракачански кучета, поясняват стопаните. С известните си качества на пазачи, каракачанските овчарки също се радват на повишен интерес.
Независимо от най-новите изследвания, доказващи предимствата и полезността на овчето мляко, намалява търсенето на овчи продукти, посочват от “Планинско мляко”.

Сред днешните потребители вече се оформя цяло поколение, което предпочита подсладените млека и не познава вкуса на истинското овче мляко, смятат собственици на мандри. Добиваното овче мляко от стада в Смолянско най-често се преработва в домашни условия и част от него стига до клиентите чрез хотели и заведения.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура