Владимир Уручев подкрепи Доклада относно новата бъдеща политика на ОСП след 2020

01 Jun, 2018

Броени дни преди Европейската комисия да представи законодателните предложения по Общата селскостопанска политика  /ОСП/ за следващия програмен период 2020-2027 г., Европейският парламент прие своя ключов доклад относно бъдещето на ОСП след 2020 г.

 

С 468 гласа „за“, 123 гласа „против“ и 89 гласа „въздържали се“, докладът бе приет с голямо мнозинство сред евродепутатите. Владимир Уручев подкрепи представената позиция на Европейския парламент, която призовава към запазване общностния характер на политиката при съхраняване поне на сегашните нива на финансиране в следващата Многогодишна финансова рамка, за да се постигнат заложените амбициозни цели.

Предлаганият „нов модел“ на прилагане, при който на държавите-членки се предоставя много по-голяма гъвкавост, следва да бъде ориентиран към постигането на конкретни резултати по отношение на ресурсната ефективност, околната среда и климата. Освен да подпомага европейските селскостопански предприятия да произвеждат безопасна и качествена храна на достъпни цени, бъдещата ОСП трябва да ги направи по-екологично устойчиви и напълно интегрирани в кръговата икономика.

Евродепутатът Владимир Уручев подкрепи предложените мерки да се намали бюрокрацията при задължителните озеленителни мерки и те да бъдат в по-голяма степен ориентирани към резултатите, както и доброволните мерки да бъдат опростени и обвързани с по-конкретни цели.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ подчерта, че разпределението на директните плащания между държавите-членки трябва да бъде справедливо и да отчита обективните критерии.

В тази връзка е необходимо преразглеждане на настоящата система с оглед стимулиране на  земеделските стопани, които активно упражняват селскостопанска дейност, за да изкарват прехраната си. Ето защо предлаганите мерки в доклада на ЕП, свързани с обвързване на подкрепата с постигането на допълнителни обществени ползи, по-висока ставка за първите хектари, постепенно намаляваща подкрепа за по-големите стопанства, както и въвеждане на задължителен таван на помощта на ниво Европейски съюз, биха спомогнали за постигане на тази цел.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура