Историческият музей в Смолян награди дарители и доброволци

18 May, 2018

Регионалният исторически музей в Смолян връчи отличия и грамоти на дарители. За принос в обогатяване на музейните фондове на РИМ – Смолян и за доброволчески труд получават дарителски грамоти: доц. Христина Стайкова, Димитър Михайлов, Валерия Димитрова, Д-р Иван Църов, Илия Годев, Тодор Маринов, Стоил Василев, Величка Каварджикова, Добринка Петрова, Радка Свиркова, Съби Мезински, Асен Мезински, Веселин Калфов, Стефка Крушева, Дечко Хаджихристев и Христо Андонов.

“За Дарител на 2018 ” бе отличен Атанас Янков от Чепеларе, предоставил дарение на ценна историческа колекция, включваща наградни отличия, военна кореспонденция и снимки.  Церемонията за връчване на грамотите на 17 дарители бе част от програмата на РИМ-Смолян по повод 18 май – международен ден на музеите.

Имената на всички дарители ще бъдат публикувани на сайта на музея. Общият брой на дарителите за периода от 17 май 2017 година до 18 май 2018 е 17. По голямата част от даренията са от Смолянска област, но има и от други области, сред които са Велико Търново, София и др.

Изложба “Монети от европейските земи” бе представена в залите на музея в Смолян. Експозицията включва монетни находки, съхранявани във фонд “Нумизматика” на Смолянския музей. Показани са 50 монети от градовете Абдера, Калатис, Истрос, Дерахион, от островите Тасос и Евбея, византийски фолиси и стаменони; венециански грошове, западноевропейски монети от ХVIII-ХIХ в., румънски, гръцки и италиански монети от първата половина на ХХ в. Показват се и малко известни и любопитни факти относно различни аспекти на паричното производство и обръщение.

За 11-та година РИМ-Смолян ще се включи и в европейската инициатива “Нощ в музея” на 19 май. Програмата ще започне в 18 часа и ще продължи до полунощ. Посетителите ще се запознаят с постоянната експозиция и временните изложби “Монети от европейските земи” и “Горски приказки разказват Родопите”. Гостите на “Нощ в музея” ще имат възможност да се включат в ателие за сечене на монети.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура