Фабриката на „Михалково” АД отвори врати за посетители

18 May, 2018

За поредна годината инициативата „Ден на отворените врати” в производствената база на компанията за бутилиране на минерална вода ,,Михалково” АД привлече интереса на десетки хора, които на място успяха да се запознаят с историята на предприятието, да видят в реална среда технологичния процес на бутилиране на минералната и изворната вода и да се уверят, че компанията инвестира и внедрява все по-съвременни машини и процеси, предаде БТА.

„ Малко хора знаят, че първата бутилирана минерална вода в България е именно „Михалково” и това се случва през 1956 година. Още с появяването си тя е отличена с награда от Пловдивския панаир и оттогава неизменно присъства на пазара, разказа изпълнителният директор на Михалково АД и председател на ТПК „Михалково” Димитър  Дългъчев.  Той увери, че  „Михалково” притежава всички документи, които са необходими, за да съществува предприятието вече 61 години и да се развива успешно.

През миналата година компанията е бутилирала близо 16,5 милиона опаковки от газирана вода и почти 4 милиона – от изворната вода. С двете поточни линии, които сме монтирали можем да направим  три пъти повече, отбеляза още Дългъчев.  Той информира още, че „Михалково „  АД е направило предложение до ВиК Смолян с готовност да инвестира в рехабилитация на водопровода, свързващ селото и фабриката с извора.  Такова публично – частно партньорство ще даде добър пример, че държавата и бизнесът могат да обединяват усилията си за по-добър резултат за всички, подчерта Димитър Дългъчев.

За една година компанията е направила инвестиции в технологичното си модернизиране, с което постига по-висока  производителност и по-високо качество, което гарантира конкурентоспособността на фирмата на все по-разширяващия се пазар на минерални води в България и чужбина.

В експлоатация е въведена бутилираща линия за ПЕТ бутилки в новия цех на фабриката. Общата стойност на инвестицията над 1,5 млн. лв. От тях 849 485 са европейско финансиране по ОП „Иновации и конкурентоспособност” и 149 909 са национално финансиране. Новата линия позволява производство до 12 000 бутилки на час, а в същото време дава възможност за намаляване на количеството влагани суровини и материали. Така се намаляват  отпадъците от производствения процес и потреблението на електроенергия. Всичко това води до пряк  положителен ефект върху околната среда.

Сега техниката им позволява 2,5 пъти по-бързо изплакване, пълнене и затваряне на бутилките в непрекъснато контролирана среда. Новата производствена линия има капацитет до 12 000 бутилки на час от 0,5 литра и до 8000 бутилки/час от 1,5 литра. Допълнителните ефекти са: по-малко потребена ел. енергия; намаляване на количеството влагани суровини, по-леки бутилки и капачки; намаляване на отпадъците от производствения процес и при крайния консуматор. В края на януари тази година е инсталирана и нова издувна машина за ПЕТ-бутилки, която рециклира използвания въздух.

Само три са минералните извори в света, чиято вода се доближава по състав, вкус и качества до тази в Михалково: Виши във Франция, Боржоми в Грузия и Фахинген в Германия.

Ако се разходите до това живописно кътче на Родопите може сами да си налеете от естествено газираната вода на чешмата, която е изградена пред портала на дружеството преди близо 2 години.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура