Община Смолян обявява допълнителен прием на документи по програмата за саниране

25 Apr, 2018

През 2019 г. Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014-2020 ще направи оценка на изпълнението на Инвестиционните програми на общините и общо на Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на програмата. При наличие на свободен ресурс, той ще бъде разпределен между общините, съгласно Методология за преразпределянето му, одобрена от Министерски съвет.

С оглед горепосоченото и във връзка с актуализиране на одобрените инвестиционни програми на общините за изпълнение на процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие”, по Приоритетна ос 1 на ОПРР 2014-2020 г.:
Община Смолян обявява допълнителен прием на документи на сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради в град Смолян за изпълнение на мерки за енергийна ефективност по инвестиционен приоритет „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради“.

Заявленията за тези сгради ще бъдат оценени и класирани по същите критерии, както и вече подадените в периода от 13.12.2017 г. до 23.03.2018 г. Новите сгради, които ще бъдат оценени като допустими ще бъдат класирани отново по точки, съгласно контролния лист. В информационната кампания и подбор на сгради, проведени в периода от 13.12.2017 г. до 23.03.2018 г. бяха подадени 66 заявления, от които 63 са допустими. Съобразно одобрения бюджет, в проекта на община Смолян са включени 12 броя допустими сгради с 42 и повече точки. Съгласно указанията на УО на ОПРР, Община Смолян следва да подаде към работната група за актуализация на инвестиционната програма, фишове за всички допустими сгради от първата процедура, както и тези които ще бъдат подадени и класирани по настоящата процедура за подбор на сгради. Тези сгради ще бъдат включени в проект за енергийна ефективност само в случай, че през 2019 г. бъдат отпуснати допълнителни средства на Община Смолян. Аналогично с първия проект, за финансиране ще бъдат включени сградите с най-голям брой точки, до размера на средствата, които бъдат отпуснати.

Забележка: Сградите, които са допустими и са получили по-малко от 42 точки при провеждане на първия подбор, не е необходимо отново да подават заявления.

Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020

Критериите за подбор на сгради са идентични с тези от вече проведената процедура за подбор по настоящата процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. За включване в проект за енергийна ефективност могат да кандидатстват сдружения на собственици на:

многофамилни жилищни сгради, които са масивни сгради и са проектирани преди 26 април 1999 г., в 39-те града от 1-во до 3-то йерархично ниво, които са извън обхвата на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради;

многофамилни жилищни сгради до 35 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно-повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им в 39-те града от 1-во до 3-то йерархично ниво, които са извън обхвата на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Заявленията за интерес и финансова помощ се подават всеки ден до 17:00 часа в Деловодството на Община Смолян в срок до 31 май 2018 г.

На интернет страницата на Община Смолян са публикувани:
– Процедура за подбор на жилищни сгради за включване в проектно предложение „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Смолян“, по процедура BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на ИПГВР”, Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на ОПРР 2014-2020 г.
– Образци на необходимите документи.
– Указанията за изпълнение на проектите за енергийна ефективност на многофамилни
жилищни сгради.

Повече информация за програмата и процедурата за безвъзмездна финансова помощ може
да бъде намерена на сайта на ОПРР – http://bgregio.eu/shemi/117/oprr–oprd–mrr.aspx.
Допълнителна информация можете да получите на тел. 00301/67612.

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура