Депутатите от ГЕРБ в Смолян дадоха старт на кампания за кръводаряване

24 Apr, 2018

Народните представители от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев дадоха старт на деветата кръводарителска акция в Смолян. В кампанията „Да дарим кръв за нуждаещите се!”, която се провежда всяка пролет се включиха 15 човека.

„Винаги съм казвала, че най-безценният дар, който всеки може да направи, е неговата кръв, която няма аналог и може да спаси човешки живот. Затова вече девета година от ГЕРБ организираме тази кампания около Великден“, заяви депутатът д-р Даниела Дариткова, която е и председател на здравната комисия в НС.

Тя сподели, че миналата седмица в здравната комисия са обсъждали проблемите на трансфузионната хематология. „Много медицински специалности остават скрити от интереса на гражданите, но без тях няма как да се осъществи целият лечебен процес. Затова искам да пожелая много здраве на началника на смолянската трансфузионна хематология д-р Френкев  и на целия му екип, които познавам от 25 години. Днес за щастие видях, че имат ново младо попълнение на работа в кръвния център, което е позитив, но пожелавам да видим тук и наследник на д-р Френкев, тъй като кадровото обезпечаване на системата е много важно“, допълни д-р Дариткова.

Според нея от голямо значение са и инвестициите в нова технология, която да гарантира сигурност на кръвта и кръвните продукти, които се произвеждат вследствие на кръводаряването. Народният представител обобщи, че това са бъдещите планове в политиката ни относно трансфузионната хематология.

„Работейки в интензивно отделение в условията на спешност е много важно да има подходящи кръвни продукти, за да спасяваме хората. Обществото трябва да знае колко е важно да даряват кръв и то предварително, за да има време и за изследвания, а не всеки да се спасява поединично“, отбеляза д-р Събев.

Сред кръводарителите в тазгодишната акция бяха представители на дамската структура на ГЕРБ, общински съветници, представители на общинското ръководство, симпатизанти на партията и граждани, които откликнаха на призива на д-р Дариткова, отправен във Фейсбук.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура