Близо 6,4 млн. лв. за обходния път към бъдещия ГКПП Рудозем – Ксанти

22 Apr, 2018

Петима кандидати са подали оферти да изградят обходния път на Рудозем и виадукт. Обектите са от особено голям интерес за смолянчани, защото през тях ще се пътува към бъдещия ГКПП Рудозем – Ксанти. Поръчката е инженерингова – за проектиране и строителство и е разделена на две обособени позиции, информира ,,Актуално”.

Първата е с прогнозна стойност 4,7 млн. лв. без ДДС и включва реконструкция и изграждане на два участъка от по 2 600 метра. За нея са кандидатствали фирмите „Галчев инженеринг“, „ИСА 2000“ ЕООД, „Пътища Пловдив“ АД и ДЗЗД „Път II-86 Рудозем” (Пътстроиинженеринг Кърджали; Пътища АД; БКС Горна Оряховица).

За проектиране и изграждане на виадукт с дължина 200 метра, ширина 11,50 метра и 13 отвора, обявен с пределна цена близо 1,7 млн. лв., оферти са подали “ИСА 2000” и “Агромах” ООД. За този обект в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) бе постъпила уникална по съдържание жалба. Джебелският предприемач Хакан Ахмед – собственик на фирма „Х Де Комерс“, която не е сред кандидатите и не би била допустим да се състезава за строителен обект от такава категория, бе протестирала срещу „тенденциозно“ и „дискриминационно“ определен голям габарит и дължина на пътя. КЗК постанови отказ да образува производство по жалбата, но на практика тя забави важната за родопчани поръчка с близо два месеца.

Очаква се ГКПП Рудозем-Ксанти да заработи най-късно през 2020. Прогнозното натоварване е за над 4300 превозни средства на ден, от които 200 автобуса и близо 1 400 товарни автомобила и ТИР-ове. Пунктът ще е доста по-голям от Маказа и се очаква да поеме интензивния поток. Той ще има по 4 ленти за преминаване в двете посоки. ГКПП Рудозем-Ксанти ще отговаря на всички Шенгенски изисквания.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура