ЧСИ разпродава емблематични сгради на Община Смолян

12 Apr, 2018

Частен съдебен изпълнител е обявил за публична продан две емблематични сгради за Смолян. На търг се продава бившият Градски съвет на родопския град, известен през последните години като „Журналиста“, както и бившия Младежки дом в града, информира Дарик.Двете сгради имат своята история в различните периоди на развитие на града, като първата е построена по уникална каменоделска технология на майстори от Момчиловци, заимствали опит от Италия, а втората бе една от най-посещаваните в близкото минало от младите хора. Причината да се стигне до публичната продан е заради претенции на консорциум „Светлина“, според който Община Смолян им дължи близо 800 000 лв., за извършвани дейности при мандата на предишния градоначалник Дора Янкова.

„Други неуредени подобни вземания нямаме, освен с консорциума, с който продължава изясняване на обстоятелствата. Разписвани са фактури проформа, което за мен е необяснимо, не е плащано ДДС, за което в момента тече проверка“, коментира кметът на Община Смолян Николай Мелемов.
Той припомни, че именно тези две сгради бяха предложени от него на местния Общински съвет, да бъдат продадени, но получил сериозен отпор от опозицията. „Нашата идея беше да се появи купувач, който да оцени по достойнство тези две сгради и да се поддържат и развиват, а не да се рушат“, добави Мелемов.Градоначалникът припомни още, че след като са прекратили договора с консорциума, Община Смолян е закупила автовишка, като е назначила и работници, които да поддържат осветлението на територията на общината и е излязло в пъти по-евтино на данъкоплатците.

От общинската администрация припомниха, че заради предишни подобни претенции на консорциума са изплатени близо 500 000 лв., тъй като отново частен съдебен изпълнител разпродаваше имоти на общината заради въпросния договор.В момента, обявената първоначална цена за втория етаж е 478 864 лв., за близо 800 кв.м, а цена от 238 320 лв. е обявена за първия етаж, който е от 394 кв.м, като и двата са част от бившия Градски съвет, който се намира в Стария център на Смолян. Цената на квадрат е 238 лв., което е 80% от пазарната цена. 502 480 лв. е първоначалната цена на помещението в бившия Младежки дом, пригодено за банков офис.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура