Чужденци дължат 1 млн. лв. данъци на Смолян и Чепеларе

19 Mar, 2018

 

 Чужденци, собственици на имоти в община Смолян и община Чепеларе, дължат близо 1 млн. лв. данъци. Общинските администрации изпитват огромни трудности да издирят собствениците, а дълговете им растат.

По данни на бюрото за местни данъци и такси в Чепеларе задълженията на чужденци са над 600 хил. лв.

“Тези дългове бяха над половин милион лева, но след като вече търсим съдействие от 4-ма частни съдебни изпълнители, сумата намалява”, каза зам.-кмет на Смолян Венера Аръчкова.

Имотите с неплатени налози са предимно в Пампорово и сателитните курортни селища. Данъкът на апартамент в Пампорово е от порядъка на от 60 до 200 лв. След сделката чужденецът трябва да се регистрира в Булстат и след това да декларира имота в отдел “Местни данъци и такси”.

Данъците за чужденци са в същия размер като за българи. Съгласно нашето законодателство чужди граждани могат да закупят сгради или части от сгради, но не могат да придобиват собственост върху земя. Тази забрана налагаше необходимостта чужденците да закупуват земя чрез регистрирани от тях търговски дружества.

“Проблемът започна преди 10 г. Търсехме контакти чрез посолствата на Англия и Ирландия, но без съществен резултат. Общината вече постига своето след съдействие от съдебни изпълнители. Чрез тях сме издирили адресите на 80 души, а 14 вече са си платили задълженията”, казва кметът на Чепеларе Славка Чакърова. Според нея имало апарткомплекси, които са коректни и управителите плащат данъците на чужденците. Някои обаче нямали акт 16 и нямат дори адресите на купувачите.  

Проблем се оказва не само сумата за данъците, а и уведомяването на британските собственици от страна на общините. В Ирландия например всеки адрес е с пощенски код, а не както при нас един за цялото селище. Обикновено покупките са правени през 2007-2008 г., когато адресното устройство е било друго. Кодовете се търсят онлайн, но при съвпадения на имена на хора намирането на конкретния човек е почти невъзможно. Въпреки проблемите с данъците на някои ирландци Чепеларе развива перфектни отношения с островната република. В града се намира единствената на Балканите ул. “Ирландия”.

След като няколко години британски собственици не плащат налозите си, общинските служители предприемат мерки за издирването им. При дребни задължения съдебният изпълнител не внася автоматично иска в съда, а преди това изпраща покана към длъжника. По този начин на хората се дава възможност да се издължат без съдебни такси, които при дребни задължения силно изкривяват крайната стойност на дълга, информира ,,24часа”.

“Първо търсим собствениците на имоти чрез управителите на хотелите.Някои от тях са коректни, но други не предоставят данни за крайния собственик. Изготвя се покана за доброволно плащане. Следва превод и легализация, изпращане по пощата на съответния адрес и сумата набъбва значително. При данък 300 лв. преводът, легализацията и пощенските разходи надвишват дължимата сума”, казва съдия Соня Димитрова.

За една година кантората на Димитрова е открила и връчила около 100 уведомления за дължими данъци. Нито един имот обаче не е обявяван за публична продан чрез съда за дълг към дадена община.

“Не е задължително чужденец, който не е платил данъка си у нас, непременно да се счита за недобросъвестен. Често се случва самите фирми, които имат сключен договор с него, да не са платили данъка на имота му, и то умишлено. При други случаи проблемът е комуникационен. Трети казват, че общината би трябвало да ги е информирала и т.н.

По правило тези, които са издирени и платили веднъж, стават коректни платци. През декември м. г. трима чужденци бяха дори превели суми в повече от дължимото, понеже приели, че данъкът им е равен на сумата, която са платили по-рано чрез ЧСИ”, казва Аръчкова.

“Не е все едно да купиш дом от собственик, който има верига хотели, или от новобогаташ, или свиленградски митничар, който си няма хал хабер от туризъм”, казва управител на апартхотел. Според него проблемът с данъците към общините е именно от такива собственици, които не играят по правилата. Драстичен пример е скандално обсебване на вещи от един от апартхотелите, където собственици са чужденци в Пампорово. Управителят бе обвинен за обсебване на движими вещи на чужденци в особено големи размери – 82 326 лева.

Скандалът с жилищата на британците гръмна през 2012 г., когато адвокатът на англичаните Дънкан Уолъс обяви в Смолян че 56 апартамента на британски граждани в апарткомплекс са ограбени, като е изчезнало цялото им обзавеждане и оборудване.

Те купили жилищата за цени от 60 до 100 хил. евро от смолянска фирма. Апартаментите били завършени изцяло и с пълно обзавеждане.

След като получили свидетелски показания на хора от сдружението, че някои апартаменти се отдават под наем, те решили да видят какво е състоянието им и ги заварват напълно ограбени. Управителят бе осъден на 3 г. лишаване от свобода и конфискация на мезонет и два гаража в София и половин апартамент в Смолян. Съдът го лишава и да не упражнява професия или дейност, свързана с управление на чуждо имущество и с управление на етажна собственост за 5 г.

Разправията между двете страни, продължила 5 г., се счита за едно от най-скъпите дела в Смолян заради международни поръчки и големия обем от пострадали.

По време на строителния бум и продажбата на апартаменти на чужденци купувачите на жилища не правели предварителни проучвания кой е собственик, има ли комплексът добър мениджър, за да има външни клиенти и така да си върне по-бързо инвестицията, а и да се плащат местните данъци за него.

Доста от чужденците не плащат и от разочарование от обещаното при покупката, обясняват в Пампорово.

Много британци, които си купиха имоти с обещания за годишна възвръщаемост от поне 10% с даването им под наем, сега не получават и половината от това, ако изобщо могат да ги дадат под наем.

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура