Община Чепеларе свети в зелено по случай Националния празник на Ирландия

17 Mar, 2018

За поредна година сградата на Община Чепеларе е осветена празнично в символичния ирландско зелен цвят по повод Националния празник на Ирландия. В Чепеларе ирландската общност е известна на всички граждани.

“На този ден сме съпричастни с приятелите си – ирландците и празнуваме с тях”, казват от общината.

На 17 март ирландците по цял свят се събират, за да отпразнуват празника. Този ден се отбелязва като ден на ирландците и ирландската култура.

Със символичния жест местните се отблагодаряват за огромните дългогодишни дарения на чужденците. От 1992 г. насам ирландците са осигурили тонове храни, дрехи и лекарства за домовете в Стойките, Широка лъка, Джурково. Те помагат и за спасяването на живота на 7-годишно момче, като плащат 250 хил. лв. за лечението му.

През 2010 г. в Чепеларе бе открита и улица “Ирландия”, на която се намират къщите на двама от четиримата ирландци в Чепеларе. Тя е пресечка на “Персенк”, където е родната къща на олимпийската шампионка Екатерина Дафовска. Почти цялата е прокарана през земя на българо-швейцарско семейство.

“Ирландската следа” на Чепеларе е трогателна. Според местни, ирланците заслужават не улица, а булевард. Първо в Родопите преди 26 години дошъл на ски Шон Бойлан.

След това наел малка двуетажна къща от хирург, която впоследствие купил. Той е запазил местната атмосфера и развява българското и ирландското знаме на двата края на терасата си.

Покрай него пристигнал и Гебриъл Мъри, който си построил в съседство триетажна къща. Те са от град Монахан. От същия град имоти в Чепеларе имат още Брендън Монахан, Кевин Байлън, Реймънд Уилкинсон и Дейвид Дръм. Цялата ирландска компания обича Чепеларе и Родопите. Четирима от ирландците са обявени за почетни граждани на Чепеларе.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура