Родопчани с огромен интерес към имоти край морето в Гърция

16 Mar, 2018

Скоро време Гърция може да се окаже втори дом за много родопчани заради конкурентните цени на имотите там. За някои тя вече е, а други все по-често поглеждат към южната ни съседка за инвестиции в недвижимо имущество.

Родопчани купуват предимно имоти в Северна Гърция и Халкидики, защото тези райони се намират най-близо. С голямо нетърпение от смолянчани се очаква отварянето на ГКПП ,,Рудозем-Ксанти”, който ще съкрати пътя от Смолян до Кавала драстично.

Според нашенци предимствата на гръцкия плаж са: голямата плажна ивица, кристално чистото море и евтините чадъри и шезлонги. Районите не са презастроени и природата е запазила девствения си вид. Плажуващите разполагат и със сравнително дълъг период, в който могат да се насладят на топлото време – от средата на май до късния септември, споделя брокерът на недвижими имоти в Гърция Христо Георгиев.

 Той успокоява българите, решили да купят имот в южната съседка, че твърденията за “високи данъци” там са преекспонирани. В Гърция данъкът на квадратен метър застроена площ е три евро, а за земята – едно евро за декар, информира ,,24часа”.

В предпочитаните от родопчани дестинации като Керамоти, Кавала, Паралия Офринио, Неа Перамос, Неа Ираклица, Тасос и Халкидики цените са между 700-1000 евро за кв/м. Ако за 200 000 евро може да закупите апартамент в София, то за същата, дори по-ниска цена, може да се сдобиете и с къща на първа линия в Гърция.

“Затова не съм изненадан от многото покупки на българи в Гърция, тъй като от няколко години интересът към имоти в южната ни съседка постоянно расте”, казва Георгиев. И споделя, че много българи купуват и с инвестиционна цел, като най-търсени са къщите или апартаментите близо до брега. Поради големия туристически интерес предимно от България, Сърбия, Румъния и Русия, повечето имоти, пуснати под наем, вече са резервирани, а свободните места за почивка намаляват с всеки изминал ден.

С темповете с които българите купуват имоти в Гърция, много скоро може да се окаже, че южната ни съседка ще се превърне във втори дом за много българи, убеден е Георгиев”.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура