Откриха нов вид полезна бактерия в домашно сирене от Златоград

15 Mar, 2018

Български учени от Института по микробиология към БАН откриха нови бактерии от вида лактобацилус. Те изследвали домашно приготвени бяло саламурено сирене и катък от Златоград и там изолирали микроорганизмите, от които разработили нови пробиотици с антибактериално действие.

За да създадат нов клас функционални храни, специалистите се нуждаят от оригинални проби, с които се сдобиват от всички краища на страната. Необходимо им е заквасено в домашни условия мляко от високопланински местности. Досега никой не е проучвал и анализирал бяло саламурено сирене от златоградския район. Макар че то е с високо съдържание на сол и е зряло дълго, учените забелязват много жизнени млечни бактерии.

Доц. д-р Светла Данова от лаборатория “Генетика на млечнокиселите бактерии” обяснява, че в пробите открили лактобацилус плантарум, който образува активни вещества метаболити. Тяхното действие е, че отблъскват патогенните бактерии и плесените. Друго характерно за лактобацилус от новия вид е, че той е толкова устойчив на всякакви условия, че може да мине през стомаха и да създаде колонии по чревната лигавица срещу вредни микроорганизми.

Тепърва българските учени ще описват свойствата на неидентифицираните нови видове лактобацили и бифидобактерии. И двете са пробиотични и специалистите ще преценяват какви полезни за здравето храни ще разработят с тях.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура