Започва изграждането на нов обходен маршрут по пътя Смолян – Мадан

12 Mar, 2018

Започва изграждането на нов обходен маршрут, който да улесни значително жителите на 11-те села край Смолян, които са засегнати от огромното свлачище, което блокира пътя Смолян – Мадан. В момента работещите и учениците от близките населени места трябва да пътуват допълнително и пътят им се удължава с минимум 30 км повече, за да стигнат до Смолян. Новата отсечка, от която вече са направени първите 100 метра, ще реши временно проблема. Новият път е с дължина от около 1,5 км. Началото му е от с. Влахово в посока на с. Тикале, като ще излиза на 2 км от разклона на последното село.

Ширината на пътя ще е шест метра, като вече всички собственици, през които имоти минава трасето са подписали декларации, че нямат нищо против. Работи се усилено по него и от двете страни. Първите 100 метра са пробити“, коментира зам.-областният управител Адриан Петров.

По новият път ще минават само леки автомобили и автобуси до 22 места, като товарният трафик ще продължи да е по обходните трасета – Рудозем – Фатово – Смолян, както и вече отпушеният път Рудозем-Смилян-Смолян. Той ще бъде асфалтиран, но ще е временно решение на проблема.

На работна среща присъстваха представителите на двете големи предприятия в Смолян, транспортните фирми и представители на инспектората по образование. Изготвен е графика, по който ще бъдат извозвани работниците и учениците, като е разпратен и до кметовете на населените места. Утре предстои среща с геолози и представители на АПИ, за да се умува, какви следващи действия ще има за преодоляването на проблема със свлачището . Забранява се и преминаването на свлачището от пешеходци, тъй като има реална опасност да пострадат. За целта от двете страни на свлачището ще бъдат поставени и големи табели, със забранителни надписи за преминаване.

,,Такова уникално срутище не сме имали. Ще се направи нов път и вече община Смолян направи всички необходими мероприятия, включително съгласие на хората и започва изграждането на нов път от около 1,5 км, който заобикаля масива и ще даде възможност от там да се пренасочи лекото движение“, коментира председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.

Той изрази надежда в рамките на максимум около 10 дни този път да бъде изграден, за да има възможност за бързо преминаване на леките автомобили. Обходният маршрут за тежкотоварните автомобили е през Рудозем-Смилян, с което се спокойна алтернатива на движение на  камионите над 12,5 тона да преминават от там.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура