Стоян Дечев представи новия си проект PLAYFLY

21 Feb, 2018

Роден в Смолян, живее и работи в София. Завършва магистърска и докторска степен в специалност Скулптура от Националната художествена академия, София. Като художник използва средствата на рисунката, скулптурата, инсталацията и анимацията. В опитите си да разбре и реагира на съвременните процеси се фокусира върху теми свързани и с археология, история, политика, наука, митология и ежедневие.

В новия си проект PLAYFLY Стоян Дечев комбинира рисуван филм и скулптура, основана на действието. Инсталацията ще се развива постепенно във всеки от дните между 20 и 25 февруари и е насочена към усилията на художника, скрити зад иначе привидно безсмислени действия като сгъването на хартиени самолети и рисуването на безбройни рисунки за тяхното анимиране.

Стоян е част и от Разместване на пластовете, най-мащабното до момента представяне на съвременни български артисти, осъществено с подкрепата на Прототип в Софийска градска. Участвал е и в още много изложби в страната и чужбина, между които ще споменем експозиции в Софийска градска, галерия „Васка Емануилова“, музея Mosan в Южна Корея, галерия Anca Poterasu, Букурещ, Национални есенни изложби- Пловдив, софийското арт пространство The Fridge и Франкофонските игри в Бейрут, Ливан.

Номиниран е за наградите на M-Tel за Съвременно българско изкуство през 2008. Печели Първа награда за рисунка на Националната художествена академия (2004), носител е и на Първа награда за млад артист на фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ (2004), както и Първа награда на ООН за анти-милитаристична скулптура през 2003.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура