Владимир Кехайов: 50 млн. лв. за пътища в Смолянска област през 2018

16 Jan, 2018

Област Смолян заема едно от челните места в страната по изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. По нея през 2017 г. се изпълняваха дейности на 49 сгради в региона. 45 от тях вече са напълно завършени и са с издадени разрешения за ползване или удостоверения за въвеждане в експлоатация в зависимост от категорията на строежа. Изцяло готовите обекти в областта по програмата общо за 2016 – 2017 г. са 51, а съвсем скоро ще бъдат въведени в експлоатация и останалите 4 многофамилни жилищни сгради. С това ще се изпълнят всички 55 блока в Смолянска област, за които има подписани договори за финансиране от Българска банка за развитие, касаещи сдружения на собственици, подали документи до 01.01.2016 г. По общини тези 55 обекта с въведени мерки за енергийна ефективност са разпределени по следния начин: Смолян – 29, Девин – 7, Златоград – 7, Мадан – 7, Рудозем – 4, и Чепеларе – 1.

През изминалата година бяха завършени и строителните дейности по изграждане на язовирната стена и пречиствателна станция за питейна води на яз. „Пловдивци”. Те приключиха през юли 2017 г., след като българското правителство в сътрудничество със Световната банка включи доизграждането на язовира в проекта за развитие на общинската инфраструктура. С финализирането на този обект се решиха дългогодишните проблеми с водоснабдяването на населените места Рудозем и Мадан. С реализацията му „Пловдивци” стана вторият язовир в България с водоплътен елемент – асфалтобетонова диафрагма. Технологията е нова за България, за първи път в страната механизирано се положи диафрагма с филтърна зона със специално конструирана за целта машина. Инвестицията възлезе на 47 400 000 лв.

Ще запомним изминалата година и с много други положителни събития. С постановление на Министерския съвет от държавния бюджет за региона бяха отпуснати 4 914 076 лв. От тях община Баните получи 500 000 лв. за реконструкция на площад, Борино взе 450 000 лв. за рехабилитация на улична мрежа, а за Златоград бяха заделени 374 076 лв. за изграждане на многофункционална спортна площадка в с. Старцево. Най-много средства бяха насочени към Мадан и Девин – съответно 1 000 000 лв. за рехабилитация на градски площад и 1 450 000 лв. за ремонт и реконструкция на улици в селата Гьоврен и Стоманово. Останалите пари получиха Неделино – 450 000 лв., също за улици, и Рудозем – 690 000 лв. за облагородяване на централен градски площад. От държавния бюджет бяха отпуснати и над 10 млн. лв. за нови инфраструктурни обекти, от които община Смолян получи 1,5 млн. лв. за ремонт на улици. Другите се разпределиха между Чепеларе – 950 хил. лв. за улици и общински пътища, Борино – 3 млн. лв. за пречиствателна станция, Мадан – 371 хил. лв. за отсечката от с. Върбина към с. Купен, Рудозем – 540 хил. лв. за обновяване на площада в с. Чепинци, Неделино – 1,080 млн. лв. за завършване на пътя от с. Крайна до с. Долен, Девин – 675 хил. лв. за ремонт на улици в кв. „Въртлек”, и Доспат – 2 млн. лв. за улици.

В общините на територията на област Смолян през 2017 г. са реализирани и инфраструктурни проекти по оперативни програми на стойност над 20 млн. лв. Наблюдава се и леко раздвижване на частните вложения. Турски бизнесмен инвестира в с. Старцево в разширение на текстилна фабрика. През 2017 г. бе открит и първият по рода си термален аквапарк „Персенк” в Девин.

Съоръжението разполага с шест басейна – малък олимпийски с размер 25/12 м, развлекателен, акватоничен, детски, бебешки и ВИП зона, както и атракциони за посетителите. Инвестицията е на „ЗГП” ООД.

По отношение на състоянието на строителните фирми в Смолянска област към днешна дата числеността на фирмите, регистрирани в ЦПРС, е 93. Радващ е фактът, че регионалната структура на КСБ е на едно от челните места в страната по брой членове спрямо общия брой вписани в ЦПРС на областно ниво. Членовете на ОП на КСБ – Смолян, са 97. Това е признателност от страна на строителите към организацията, защитаваща целите и интересите на бранша, от една страна, и израз на очакванията им, от друга. За мен лично е показател на желанието за единност и консолидираност на местно ниво. Защото вярвам, че обединени, с общи цели и идеи, ще успеем да преодолеем трудностите и да запазим славата на родопските майстори, пише в-к ,,Строител”.

Изминалата година бе юбилейна за КСБ. Отбелязахме 10 години от нейното основаване. За това десетилетие организацията се превърна в най-сериозното и добре структурирано професионално сдружение. Тук е мястото да благодаря на вестник „Строител”, който с високото си професионално участие през 2017 г. по повод 10-годишнината на браншовата организация издаде каталог, представящ потенциала на фирмите – членове на ОП на КСБ – Смолян.

През 2018 г. в област Смолян по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020” са планирани инвестиции в пътища за около 50 млн. лв. Те са за рехабилитацията на участъка Смолян – Девин – Кричим. Предстои и изграждането на втори воден цикъл в областния център по ОП „Околна среда 2014 – 2020”, възлизащ на около 60 млн. лв. Ще бъдат реализирани и пътни проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A „Гърция – България 2014 – 2020” като този за изграждане на ГКПП „Рудозем – Ксанти” за около 30 млн. лв.

Очаква се през 2018 г. да бъдат обновени още около 40 жилищни сгради в региона по Националната програма за енергийна ефективност. Надяваме се да се реализират инвестиции и по Програмата за развитие на селските райони.

Що се отнася до строителния бранш в регионален план, ще продължа да работя в посока обединяване на местната професионална общност, отстояване правата и интересите на фирмите членове както на ниво Областно представителство, така и на национално ниво. Съгласно приетата програма за работа през 2018 г. ще акцентираме на организирането на специализирани курсове съвместно със „Строителна квалификация” ЕАД, за да отговорим на нуждите на колегите по отношение на професионалното обучение. Също така ще търсим сътрудничество със средни и висши учебни заведения в областта на строителството и с центрове за кариерно ориентиране като мярка за справяне с един от най-сериозните проблеми в бранша, а именно липсата на кадри.

Владимир Кехайов, председател на ОП на КСБ – Смолян в интервю за в-к “Строител”

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура