Зам.-кметът Венера Аръчкова: Голям проблем си остава събираемостта на туристическия данък по селата

07 Nov, 2017

Ден на кмета се проведе в община Смолян. В него взеха участие зам.-кметовете Венера Аръчкова, инж.Мариана Цекова,  Марин Захариев и кметовете на населените места. Обсъждаха се проекто-бюджет 2018 г., предложения за Наредба №2 за администрирането на цени и услуги в община Смолян,  предложения на обекти, които да бъдат включени в капиталовия списък, събираемостта на туристическия данък, развитието на туризма в селата, въпроси свързани с горите, земите и животновъдните обекти. Беше предоставена справка да приходите и разходите за извършените административни услуги по видове за 2017 г. Обсъди се и план-графика за сметосъбиране и сметоизвозване за населените места през 2018 г.Голям проблем си остава събираемостта на туристическия данък по населени места, оповести зам.-кметът Венера Аръчкова. Данъчната ставка не е променяна от 2012 г.,  като за селата е 20 ст, за града – 50 ст., а за Пампорово- 60 ст. Независимо от факта, че през последните три години се увеличават туристите, събираемостта на туристическия данък осезаемо намалява всяка година, посочи Аръчкова. Продължава порочната практика представящите този вид услуги да не се водят като къщи за гости, а къщи за живеене. В същото време се рекламират по сайтове и други места, което е нарушение на закона.Дори и към момента всичко е заето покрай Коледно-новогодишните празници по Арденското корито, каза  зам.-кметът инж.Мариана Цекова, която е направила проверкаКметове на населени места казаха, че не знаели кои от обектите им са регистрирани и категоризирани. Ръководството пое ангажимент в срок до 10 ноември т.г. да бъде предоставена на всеки кмет тази информация. Община Смолян вече ще включи в проверките и кметовете на населените места. Инж.Цекова предупреди, че на проверки тръгват и Комисията за защита на потребителите, които ще налагат солени глоби за този вид нарушения.От общинското ръководство припомниха, че средствата от този вид данък се използват за подобряване на инфраструктурата, рекламата и участие в специализирани борси. Категоризираните обекти не плащат нито данък, нито такса, а на територията на община Смолян няма нощувка под 30 лв. Друг сериозен проблем е, че до контейнерите за битови отпадъци по селата е пълно с клони и строителни материали. Този вид отпадък не се покрива от средствата постъпили по такса смет. По  селата тя не достига нивото на реалния разход, който се плаща на фирмата, обяви Аръчкова и предложи  вариант да се изчислява такса смет на ползвател.  Продължава и практиката някои села да имат от 5 до 6  празника в годината, което утежнява бюджета. Аръчкова призова да си изберат  приоритетно  един празник.Кметовете на селата трябва да представят предложения в годишната програма за включване на отпаднала от необходимост общинска собственост , също така и снимки на всички общински сгради.От тях се очаква и  предложения за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в община Смолян.

Подобни

Времето

Обяви за работа

ПРЕДЛАГАМ РАБОТА за сервитьор/ка и пиколо, за целогодишно работещ обект на Пампорово. Много добри условия! 0878 64 10 23; 0876 47 90 95

ПРЕДЛАГАМЕ РАБОТА в работилница по металообработване. По трудов договор 2-ма; почасова работа с граждански договор 2-ма.
За информация тел.: 0887 892 150

КАРЛЪК 97 ООД – гр. Смолян
търси да назначи:
– леяр формовчик – II категория труд, 2-ма човека
– шлосер-заварчик.
Редовна работа срещу добро заплащане.
Тел.: 0898 678 014

БЕНЗИНОСТАНЦИЯ „ЕКО“, кв. Райково набира персонал
– касиер и обслужващ бензиноколонки. Много добро заплащане!
За контакт тел.: 0889 40 27 72

ХОТЕЛ „СТРИЙМ РИЗОРТ” на Пампорово търси нощен администратор и готвач 0886 016 454

ВИЖТЕ И ДРУГИТЕ ОБЯВИ ЗА РАБОТА