ТД „Карлък” получи две големи награди по повод 100-годишния си юбилей

20 Oct, 2017

Зам-кметът Венера Аръчкова връчи Златен плакет на община Смолян на председателя на ТД „Карлък” Димитър Кръстанов по повод 100 години от създаването на организирано туристическо движение в Смолянско. С решение на Общинския съвет, дружеството получава и парична награда в размер на 1000 лв. „За мен е удоволствие да връча това заслужено отличие на ТД „Карлък”, каза Аръчкова. Тя прочете и поздравителен адрес от кмета Николай Мелемов, по чието предложение Общинския съвет гласува решението за наградата. В него се казва: „Радвам се на възможността като Кмет на Община Смолян да Ви поздравя с бележитата 100-годишнина от създаването на организирано туристическо движение в Смолян и Смолянския край и най-сърдечно да Ви пожелая да сте живи и здрави.
Цялостната едновековна дейност на Туристическо дружество „Карлък“, което е правоприемник на някогашните „Орфееви гори“ и „Снежанка“, насочена към откриване и популяризиране на природните хубости и историческите забележителности на Родопите, към развиване на спорта, впечатлява със своята мащабност и обществена значимост. Туристическата и спортната дейност на дружеството му е извоювала заслужен авторитет на водещо сдружение в страната.
Сигурен съм, че и занапред ТД „Карлък“ – Смолян ще продължи вековната си грижа по опознаване и съхраняване на природата, все така ще създава атмосфера на приятелство и екипност по време на спортно-туристическите дейности, ще се радва на добруване и успехи.”
ТД „Карлък” бе удостоено и с най-високото отличие на Българския туристически съюз – медал Алеко, (Алеко Константинов е патрон на БТС). Наградата връчи председателят на Съюза доц. д-р Алексей Стоев. По предложение и решение на УС на БТС бяха отличени деятели на дружеството. Медали и значки получиха Тодор Райчев, Манол Бояджиев, Ангел Ангелов, Георги Яръмов.
На тържеството, което се състоя в читалище „Орфееви гори” в кв.Райково, инж.Кръстанов представи факти от създаването му до днес.
Дружеството е създадено в кв. Райково на 25 aвгycт 1917 г. Първият организиран излет до местността Варадил прави Коста Чилингиров, избран за председател и така се поставят основите на първото дружество, което се нарича Юношеско туристическо дружество „Орфееви гори”. Πo вpeмe нa Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa дeйнocттa нa дpyжecтвoтo пoчти зaмиpa. Πpeз 1957 г. e възcтaнoвeнa opгaнизaциятa нa бългapcĸитe тypиcти. Cъщaтa гoдинa ce ocнoвaвa Typиcтичecĸo дpyжecтвo „Cнeжaнĸa”, ĸoeтo e пpaвoпpиeмниĸ нa TД „Opфeeви гopи”. Πpeз 1963 гoдинa TД ”Cнeжaнĸa” пpeминaвa ĸъм нoвocфopмиpaнoтo oбщинcĸo TД „Kapлъĸ”. Дружеството е едно от водещите в страната като преди години е било в основата на Българския национален отбор и по зимно, и по лятно ориентиране. В него е бил и покойният Христо Христов – покорител на връх „Еверест”.
Проявата е включена в програмата на община Смолян за честване на 105 години от Освобождението на Родопите и Празника на града.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура