УС на РЛК Смолян: РЗОК да преразгледа бюджетите на болничните заведения

27 Apr, 2017

На 26 април 2017 година се проведе открит Управителен съвет на Районна Лекарска Колегия гр. Смолян, във връзка с възникналите проблеми на територията на Област Смолян при определянето на финансовите рамки за дейността на болничните заведения, определени от РЗОК. На Заседанието присъстваха и д-р Иван Маджаров – Член на УС на БЛС, заместник директора на РЗОК гр. Смолян, Директори на лечебни заведения на територията на Област Смолян. След проведената дискусия бяха направени следните изводи:

 

 

 

 

 

  1. НЗОК и РЗОК не спазват договорените параметри за тримесечните бюджети на болничните заведения съгласно НРД 2017.

Не са предвидени финансовите средства в пълен обем. НЗОК е намалила с 6% бюджета на РЗОК за второ тримесечие на 2017 година.Това действие създава предпоставка за недофинасиране на болничните заведения.

  1. „Резервът от 3%, който лечебните заведения могат да ползват, не е включен в първоначалните разчети, той ще се появи след като те отчетат дейността си“.

Ползването на 3% резерв от третия месец за предходните 2 месеца/ съгласно обясненията на представителите на РЗОК/ ще създаде недофинансиране за месец юни 2017 година.

  1. РЗОК не е използвала в достатъчна степен дадените възможности от Правилата при определяне на бюджетите на конкретните лечебни заведения на територията на Областта. По този начин бюджетът на най-голямото, структуроопределящо лечебно заведение на територията на Област Смолян -МБАЛ Смолян е намален с 11%  в  сравнение със същото тримесечие на предходната година.

 

УС на РЛК Смолян настоява:

  • БЛС да направи максимални усилия за запазване на договореностите в НРД 2017.
  • РЗОК да преразгледа определените бюджети на болничните заведения на територията на Област Смолян, съобразно констатираните факти от проведената среща.
  • УС на РЛК Смолян препоръчва на Директорите на лечебни заведения да преразгледат представените заявления за подписване на Договорите  с НЗОК.
Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура