Николай Мелемов: Смолян ще промени своя облик с проекти за 21 млн. лв

21 Oct, 2016

66Община Смолян подготвя проекти на стойност 21 млн. лв. по Оперативна програма “Региони в растеж”. През следващата година ще започне изпълнението на амбициозните проекти, с които обликът на Смолян ще се промени осезаемо. Това заяви в интервю за БТА кметът на общината Николай Мелемов. Като важни инвестиции за развитието на общината кметът посочва изграждащият се обходен път на Смолян, санирането на жилищните блокове, откриването на преобразения плувен басейн, плановете за прокарване на трета лента частично по пътя Смолян-Асеновград, приключилата рехабилитация на важни пътни артерии. Подобряването на транспортната достъпност ще бъде стимул за туризма, на който Смолян залага за икономическото съживяване на региона, отбелязва кметът. Той е категоричен, че увеличение на местните данъци за 2017 г. не се предвижда и няма да се прилага, докато не се повиши жизненият стандарт на хората в планината. Общината вече е стабилизирана финансово според оценката на Николай Мелемов, който е втори мандат кмет на Смолян. Той е роден на 10 юни 1963 г. в с. Полковник Серафимово. Завършил е ветеринарна медицина в Харков и Факултет “Национална сигурност” на ВИПОНД-София. Бил е депутат в 41-о НС.

Община Смолян отбелязва днес своя празник. Градът празнува 104 г. от Освобождението на Родопите.

 

Въпрос: Г-н Мелемов, доколко променен посреща празника си Смолян?

Отговор: Смолян се променя постепенно, всяка година се прибавя нещо ново. Това, което разработваме в момента с проекти и планове, ще се усети като резултати и през следващите няколко години.Правейки равносметка за първата година от втория мандат, можем да отчетем, че си поставихме много амбициозни приоритети и ги постигнахме. Първият пример е с обходния път на Смолян. Преди година министър Павлова обеща, че ще осигурят пари за обходния път, ако Община Смолян се справи с отчуждаването. Това беше много важно за нас, поставихме си го като приоритет, защото е свързано с много административна работа и процедури, които изискват определени срокове.
Успяхме, приключихме процедурите в минималните срокове и можем да се гордеем, че Общината се справи с отчуждаването. Ако не бяхме го направили бързо и оперативно, целият проект щеше да пропадне, защото се строи с пари от Световната банка, които трябва да бъдат усвоени до края на годината. Това е важен за региона проект, плановете и идеята за обходен път на Смолян са от преди 35 години.В момента се строи ударно на обекта, до края на годината обходният път ще бъде завършен и Смолян ще има модерна пътна комуникация от “Бункера” в кв. “Райково” до Митницата в Устово с мостове, кръгови кръстовища и тунел. Пътят ще облекчи трафика и ще бъде особено важен във връзка с бъдещия ГКПП Рудозем-Ксанти.
Друг голям приоритет, който си поставихме и се случи е санирането на блоковете. През 2016 г. започнахме саниране на 28 блока, за догодина имаме подготовка за още над 30. С тях ще се промени обликът на целия град. Общината има ангажимент след приключване на санирането да се заеме с вертикалната планировка около блоковете.

Въпрос: Имаме ли шанс с финансирането от европейската кохезионна политика да се инвестира в развитието и конкурентността на планинския район?

Отговор: Европейските средства са наистина много важни за развитието на всеки регион. Сега подготвяме проекти за 21 млн. лв. по Оперативна програма “Региони в растеж”, които догодина ще бъдат реализирани. За града това ще бъде огромно въздействие и промяна. Предвидено е по тези проекти да се рехабилитират улици, надлезите в града, да се изгради спортна зала в кв. “Райково”, както и 35 жилища за социално слаби. Колкото до икономическото развитие на региона съм оптимист, защото туризмът бележи голям ръст. Тежка промишленост вероятно няма да развиваме, но имаме голямо бъдеще с туризма. Особено с перспективите за отварянето на пътя към Ксанти. За общината е особено важно да се подобрява инфраструктурата, за да имаме добре развит туризъм.
Имаме една голяма цел, приоритет за цялата област – да бъде изградена трета лента на места по пътя Асеновград – Смолян. Това е държавен път, но от Общината поставяме въпроса пред всички институции като първостепенен, лобираме и пред правителството. Прединвестиционното проучване на плановете за трета лента приключи, сега трябва да бъде изготвен работен проект и в бъдеще да се пристъпва към реализацията.

Въпрос: Как се развива общината като туристически център? Наблюдава ли се активизиране на селския, еко, приключенския туризъм?

Отговор: Регионът ни е прекрасен с даденостите, които имаме като природа и климат. Трябва ни само по-лесен достъп, затова е толкова важно да се инвестира в пътищата. Впрочем, държавните пътища в областта никога не са били в толкова добро състояние. Селският туризъм се развива много добре. Силата на селския туризъм в района на Смолян е именно в това, че хората предлагат не само отношение, но и чиста храна, произведена в планината.
Иначе, родопчани се славим с гостоприемството си и туристите са привлечени от това, че намират друго отношение тук. Това ни е бъдещето, защото туризмът “дърпа” напред и други сфери като селското стопанство. Но е невъзможно една община да е “оазис”, важно е да има стабилно правителство и ръст в държавата.
Най-големият проблем в Смолянска област са ниските доходи, заради които хората в активна възраст са принудени да търсят работа в големите градове и чужбина. Но този проблем не може да го реши общината.

Въпрос: Променя ли се визията на общинарите за развитие на Пампорово след обединяването на курорта с “Мечи чал”- Чепеларе?

Отговор: Уникалното на този курорт е, че е разположен на територията на 2 общини. Работим много добре с “Пампорово” АД, които са двигателят на това обединение. Смятам, че точно с добро взаимодействие, с публично-частно партньорство между общините Смолян, Чепеларе и дружеството, Пампорово има шанс да стане най-големият ски курорт на Балканите и да се развие още повече.

Въпрос: По-смелите планове са за свързване на Пампорово – “Мечи чал” с Перелик. Общината загърби ли проекта за спортно-туристически център “Перелик”?

Отговор: Няма как общината да го загърби. Проблемът на “Перелик” е, че има законови пречки /за изграждането/, което не може да се реши на ниво местна власт. Общината каквото може ще прави, за да помага на бизнеса, защото само той създава продукт, всички други харчат.

Въпрос: Как Общината изпълнява ангажимента си към младото поколение на Смолян? Ще продължат ли инициативите и инвестициите в развитие на масовия спорт?

Отговор: От първия си ден като кмет съм заявил, че за мен са най-важни масовият и детско-юношеският спорт. Направихме спортни площадки, ремонтирахме и преобразихме спортната зала и басейна, всичко е насочено към младите хора. В залата и на стадиона спортните клубове не плащат нищо, а издръжката на сградите се покрива изцяло от общината. Радващо е, че още в първия месец след откриването плувният басейн има много посетители, тренират и децата. Благодарение на добрия ни синхрон с “Пампорово” АД децата на Смолян имат възможност да ползват безплатно един от лифтовете в курорта. Живеем в планината, всяко дете трябва да може да кара ски и да плува.

Въпрос: Стабилизира ли се финансово Смолян?

Отговор: Да, стабилизира се. Взехме облигационен заем от 10 млн. лв., с който изчистихме всички възможни други задължения. Този заем с ниска лихва ще го изплащаме постепенно, т.е. вече има предвидимост. Нямаме повече никакви задължения извън заема.

Въпрос: Предвиждат ли се увеличения на местни данъци и такси за следващата година?

Отговор: Не. Още през 2011 г., когато встъпих като кмет, изпълних обещаното – да намалим данъците. Общината има демографски проблеми, миграция и вдигането на данъците не е решение. Нямаме намерения да ги увеличаваме, докато не се повиши жизненият стандарт.

Въпрос: На фона на по-ниските доходи в областта, търси ли се законодателно решение, за намиране на механизъм за по-специална политика за региони като Смолян?

Отговор: Този разговор го имаме с правителството, с министрите, с премиера. Готви се облекчение за Родопите и Странджа-Сакар. Това се прави във всички държави. Навсякъде има региони, които са по-трудни като планинските и ролята на държавата е да ги подпомага. И това ще се случи, обмисля се и се работи, а общината лобира в тази посока.

Въпрос: Всяка година на 21 октомври Смолян прави своя прочит на идеята за национално единство. Каква е днешната мярка за обединителна, консенсусна политика?

Отговор: Може би точно в такива тежки времена трябва да намерим сили в себе си да ни обедини българското. Дължим го на поколенията. Без обединение няма как да постигаме успехи като държава и нация.

Въпрос: Календарът на Община Смолян има много празници – от събора на Рожен и фестивала на каба гайдата, до празника на смилянския фасул. Трудно ли се съхранява културно-историческото наследство на Родопите в години, когато публиката става все по-камерна?

Отговор: Това, което се случва на Рожен, е показателно, че хората имат нужда да се почувстват българи, да се обединят. Именно това ни дава сила и кураж да го правим. Радващо е, че на тези празници идват много млади хора. Което доказва, че са изпълнили ролята си да се предаде на поколенията.

Интервю на Христина Георгиева

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура