Днес отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

31 May, 2016

22На 31 май отново отбелязваме Световния ден без тютюнопушене. По този повод от началото на м. май Регионалната здравна инспекция проведе две акции за  насърчаване отказа от употребата на цигари сред учениците и гражданите на Смолян. В тях взеха участие 58 души, сред които и учениците от ПГТТ „Христо Ботев”. На 31 май специалисти на РЗИ ще посетят ПГИ „Карл Маркс” в областния град, където всеки пушещ млад човек ще има възможност да се убеди в негативния ефект на тютюна като участва в измерване на съдържанието на въглероден оксид в издишания въздух. Учениците ще получат също информационни материли и листовки за контакт с Консултативния кабинет за отказване на тютюнопушенето, работещ към РЗИ, както и  за разработения от Европейската комисия интернет инструктор за отказване на цигарите iCoach.Световния ден без тютюнопушене се чества под егидата на Световната здравна организация с цел да поддържа вниманието ни будно за здравната заплаха, която идва от употребата на цигари. През 2016 г. темата е „Стандартизираните опаковки на цигарите – нека бъдем готови за тях”. Така СЗО призовава държавите по света да се подготвят за въвеждането на стандартизираните опаковки (plain packaging) като подход за контрол върху тютюна и ефективен начин за намаляване на търсенето му. Смята се, че стандартизираните опаковки на тютюневите изделия намаляват привлекателността им, ограничават възможността цигарената кутия да бъде използвана като форма на реклама, ограничават подвеждащото представяне на продукта и увеличават ефективността на здравните предупреждения върху опаковката. При този вид опаковки не се употребяват маркови изображения, лого, цветове или друга информация с рекламиращо съдържание, а само именото на марката и продукта, изписани със стандартен цвят и шрифт.

Изследванията върху държави като Австралия и Великобритания, където тютюнът вече се продава в обикновени, небрандирани, стандартизирани пакети, показват, че те могат да възпрат непушачите от придобиването на смъртоносната привичка, както и да намалят броя на цигарите при пушачите. Съществуват данни, че премахването на марковите изображения от опаковката повишава фокуса върху предупреждението за здравните рискове и въздейства силно върху нередовните пушачи, и юношите, които тепърва започват да употребяват цигари. Според изследователите очакваният силен ефект върху младите потенциални пушачи ще бъде най-важният първоначален успех от тази мярка. Изследователите докладват също, че след въвеждането на този вид опаковки в Австралия през 2012 г. пушенето на обществени места като откритите площи на кафенета, барове и ресторанти е намаляло и по-малко пушачи оставят кутиите си с цигари на видими места върху масите.

България също може да се похвали с мерки, засягащи външния вид на цигарените кутии и целящи въздействие за намаляване на тютюпушенето. От 20 май 2016 г. влезе в сила новата Директива на ЕС за тютюневите изделия, като в нашата страна тя е отразена чрез промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия (ДВ бр. 28/ 8.4.2016 г.). Сред редицата нови изисквания се предвиждат и такива относно съдържанието и опаковките на тютюневите изделия. Според някои от тях:

  • Кутиите не трябва да съдържат по-малко от 20 броя цигари.
  • Опаковките на цигарите и тютюна за свиване ще имат по-големи здравни предупреждения на предната и задната страна, състоящи се от цветна снимка и текст, и ще заемат 65% от площта.
  • Върху тях няма да се поставя информация за съдържанието на катран, никотин и въглероден оксид.
  • Забраняват се използването на овкусители и аромати, други добавки в изделието, филтъра, хартията или в кутията. За ментовите изделия забраната ще влезе в сила по-късно.
  • На опаковките не трябва да има текстове или елементи, които се отнасят до вкуса и мириса, изтъкват еко и био предимства, наличието или липсата на овкусители и добавки, както и индикации за някаква икономическа полза.

 

Тютюневите изделия трябва да започнат да се произвеждат според новите изисквания от 20 май 2016. Предвиден е едногодишен гратисен период, в който търговците да могат да разпродадат стоките, произведени преди новите правила.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура