Родопска чешма вече има и в побратимената на Смолян унгарска община Кишпещ

30 May, 2016

33Родопска чешма вече има и в побратимената на Смолян унгарска община Кишпещ, съобщи пресцентърът на общината. На церемонията по официалното откриване присъстваха председателят на Общинския съвет Славка Каменова, зам.-кметът Венера Аръчкова, общинският съветник Костадин Василев и директорът административната дирекция Емил Дурсев. Заедно с чешмата беше открита и Българска градина, където нашата делегация засади и първите рози. Аръчкова посочи, че проектът на чешмата е на община Смолян, а идеята за изграждането й възникнала миналата година, когато делегация от Кишпещ е била на посещение в Смолян. Тогава са им били подарени и 1500 разсади домати, които впоследствие са отгледани в парниците на общинското градинарско предприятие в Кишпещ , поддържащо обществените паркове на квартала.

22На церемонията по откриването на чешмата е присъствала и посланичката ни в Унгария Бисерка Бенишева, както и представители на българската общност в Унгария.
Като подарък от нашата делегация, любезните унгарски домакини са получили гювече с уникалния ни смилянски боб, рецепта за приготвянето му на английски език и подправки. Поканата за участие в церемонията е била отправена към община Смолян от кмета на Кишпещ Петер Гайда. Събитието се осъществява в рамките на сътрудничеството между двете общини и Програмата за побратимяване на градове. По време на програмата всички разходи на гостите са били поети от любезните домакини от община Кишпещ.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура